Saneringsplan voor Groningse veehouders
Provincie Groningen moet boeren die door het stikstofbeleid in de knel zijn geraakt, tegemoetkomen via een opkoopregeling. De stikstofrechten die zo vrijkomen bij de wijkers, moeten dan ten goede komen aan de blijvers.
De fracties van het CDA en de VVD in Provinciale Staten van Groningen willen een vorm van opkoop mogelijk maken waarbij de vrijkomende stikstofrechten in de agrarische sector blijven. De blijvers die nu nog geen NB-wetvergunning hebben, kunnen zo aan voldoende stikstofrechten komen om hun bedrijf vergund te krijgen en verder te ontwikkelen.
Nu is dat lastig omdat hun juridische status ongewis is en ze daardoor geen financiering kunnen krijgen voor investeringen in verduurzaming of bedrijfsovername.
Voldoende steun
De twee fracties stellen voldoende steun te hebben in Provinciale Staten om zo'n regeling erdoor te krijgen. Dat moet blijken bij de behandeling op 18 november van het Groninger stikstofbeleid door Provinciale Staten. De motie van VVD en CDA wordt dan in stemming gebracht. De oorspronkelijke behandeling op 11 november werd uitgesteld.
Wietse Duursma van LTO Noord regio Noord is blij met de inzet van de VVD en het CDA in de Groninger Staten. 'De situatie zoals die nu is, is niet rechtvaardig. Daarbij is het nog onduidelijk om hoeveel knelgevallen het gaat en met welke stikstofbelasting. Zolang dat niet helder is, kun je het uiteindelijke rekensommetje niet maken of zo'n regeling voldoet. Al met al verwacht ik dat de onzekerheid voor sommige bedrijven nog wel drie tot vier jaar kan duren.'
Drenthe
Provinciale Staten in Drenthe namen woensdag een motie aan van de VVD en het CDA waarin wordt aangedrongen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de onzekerheid voor veel Drentse veehouders.
De situatie in Drenthe is volgens VVD-Statenlid Johan Moes veel lastiger dan die in Groningen. 'Veel verspreid liggende natuur en veel boerenbedrijven. Dat geeft spanningen in de stikstofaanpak. Daarom is het des te belangrijker dat deze agrarische bedrijven zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen.'
160 bedrijven
Volgens de twee fracties gaat het om 160 Drentse veehouders en andere bedrijven die nu in de knel zitten. 'Het betreft veelal jonge ondernemers', stellen Moes en zijn CDA-collega Siemen Vegter in een toelichting. 'Ze kunnen geen nieuwe leningen afsluiten of zijn door de banken onder bijzonder beheer geplaatst. Verkopen gaan niet door en bedrijfsovernames kunnen niet plaatsvinden.'
Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) zegt de motie te zien als ondersteuning van zijn inzet in Den Haag.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6215R (BV) #56310
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
Massey Ferguson Tractor 6718S Dyna-VT trekker (ZND) #31538
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 7430 PREMIUM (LH) #376725
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %