Bokashi lijkt goede voeding voor bodemleven
Bokashi lijkt een interessantere voedingsbron voor het bodemleven dan compost. Dat blijkt uit ervaringen van de telersgroep Stichting de Hoeksche Waard op de Kaart (H-Wodka) in samenwerking met waterschap Hollandse Delta.

De bokashimethode, om van organische reststromen een bodemverbeteraar te maken, berust op fermenteren. Fermentatie is een anaerobe omzetting van organische stof door micro-organismen, die (nagenoeg) gepaard gaat met behoud van de energiewaarde van het uitgangsmateriaal. Fermentatie geeft geen noemenswaardige warmteontwikkeling, er komen geen CO2 en H2O vrij en het gewicht blijft praktisch gelijk.
Fermenteren leidt tot een verhoging van de zuurgraad door de omzetting van suikers in melkzuur, onder invloed van melkzuurbacteriën die van nature aanwezig zijn. De hoge zuurgraad tast de huid van onkruidzaden aan en maakt ze gevoelig voor afbraak door micro-organismen. Door de verhoging van de zuurgraad stopt het fermentatieproces. Er ontstaat na acht à tien weken een stabiele toestand. In deze fase wordt het omgezette organische materiaal geconserveerd.
Het is volgens H-Wodka aannemelijk dat bokashi, in de vorm van gefermenteerd maaisel van bijvoorbeeld bermen en natuurterreinen, een interessante voedingsbron kan zijn voor het bodemleven. Zeker na teelten die weinig organische stof achterlaten, zoals aardappels en uien. 'Maar het nut is nog moeilijk kwantificeerbaar. Dit ondermijnt de prikkel om bokashi op grote schaal toe te passen', aldust H-Wodka.
Nadeel van compost
Telers gebruiken vaker compost dan bokashi. Een nadeel van compost is dat het slechts in beperkte mate dient als voedingsbron voor het bodemleven. Naast stabiele organische stof is er in de akkerbouwpraktijk een groeiende behoefte aan makkelijk verteerbare organische stof. Dat wil zeggen: organische stof met een lage humificatiecoëfficient. In het licht hiervan is volgens H-Wodka de belangstelling voor bokashi te verklaren.
De regelgeving vormt vooralsnog de grootste hindernis om de bokashimethode bij te laten dragen aan de kringloop van maaisel van niet-productieve terreinen. Voor de regelgeving is bokashi feitelijk nog een onbekende grootheid.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6120M (HG) #31389
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6175R (SO) #64452
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6130R (SB) #59505
Gebruikt, P.O.A.
-
Challenger Tractor MT765 (SO) #691780
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %