Wiebes laat branden met zonnepanelen onderzoeken
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek doen naar de mogelijk schadelijke gevolgen van branden met zonnepanelen. Aanleiding zijn twee branden bij agrarische bedrijven in Moerbeek en Rutten.
Bij die branden in schuren met zonnedaken werden glasscherven tot op kilometers ver verspreid. De incidenten in in Noord-Holland en Flevoland leidden tot Kamervragen van de CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Jaco Geurts.
In antwoord op die Kamervragen stelt minister Weibes dat iedere hevige brand leidt tot verspreiding van deeltjes, maar dat de branden waarbij deeltjes van zonnepanelen vrijkwamen niet eerder voorgekomen zijn. 'Hierdoor is het de vraag of dit een significant risico betreft en hoe hiermee om dient te worden gaan. Ik ben van mening dat onderzoek naar de mogelijke effecten van brand op zonnepanelen kan bijdragen aan de benodigde duidelijkheid over dergelijke branden.'
Het RIVM gaat brandexperimenten uitvoeren met zonnepanelen. Het doel daarvan is de samenstelling van de rook en de stoffen die in deze rook aanwezig zijn te onderzoeken. Het is op dit moment nog niet bekend of de kans op het vrijkomen van deeltjes bij dergelijke branden groter is bij een bepaald type panelen, schrijft Wiebes. Wellicht kan het onderzoek van het RIVM daar meer inzicht in geven.
Verzekerbaarheid
Mulder heeft in reactie op de antwoorden van Wiebes opnieuw Kamervragen gesteld overzonnepanelen. Hierin kaart zij de slechte verzekerbaarheid van zonnedaken aan. Zij wil dat de minister dit met verzekeraars gaat bespreken. Volgens haar kan de verduurzaming van de energievoorziening vertraging oplopen als de schade en opruimkosten na branden met zonnepanelen niet kunnen worden verzekerd.
Verder loopt er bij het RIVM een onderzoekproject (Direct) naar duurzaam en veilig ontwerp van zonnestroominstallaties. Daarbij wordt ook gekeken naar stoffen in zonnepanelen.
Gezondheidsrisico's
Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) heeft in 2019 in het kader van de energietransitie een verkenning uitgevoerd van de veiligheidsrisico's van zonnepanelen. Daarin hebben zij ook melding gemaakt van de gezondheidsrisico's van branden met zonnepanelen.
In zonnepanelen bevinden zich verschillende stoffen. Bij brand kunnen toxische verbrandingsproducten vrijkomen. Grotendeels stoffen die ook bij gebouwbranden vrijkomen. Daarmee moet bij het blussen rekening worden gehouden. De experimenten die vanuit het RIVM worden uitgevoerd, kunnen mogelijk meer duidelijkheid bieden over welke stoffen bij een brand vrijkomen.
Vrijwilligers
Na de branden in Moerbeek en Rutten hebben tientallen vrijwilligers geholpen bij het verwijderen van glasscherven van akkers en weilanden. In de Kamerbrief schrijft Wiebes dat het de verantwoordelijkheid van de boer en tuinders is om te voorkomen dat er glassplinters via landbouwproducten of via de dieren in het voedsel terecht kunnen komen.
Wel stelt de minister dat er verder in de productieketen verschillende kwaliteitsborgen zijn die moeten voorkomen dat de consument aan vreemde voorwerpen, waaronder glassplinters, wordt blootgesteld.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP + BOS HE8044-Fce-HD
2021, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7S.165 Dyna-6 Efficient
Nieuw, P.O.A.
-
Kuhn GF 8501 MHO
2008, € 4.500
-
Fella TH 1101 TRANS
2007, € 7.000
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %