Zonnepanelen op uw bedrijf? Zes tips van de specialist
Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen. De zon schijnt veel, maar het is niet te warm. De prijzen van zonnepanelen zijn zeer gunstig en misschien nog wel het allerbelangrijkste: de overheid maakt investeren in zonnepanelen extra aantrekkelijk. Dit is dus wellicht een gunstig moment om na te denken over de voordelen van zonnepanelen op de stallen of loodsen van uw agrarisch bedrijf. Specialist Jan Aernoud van Eeken helpt u op weg met zes tips.
1. Subsidie
De landelijke overheid draait in november 2020 tijdelijk een subsidiekraan van 5 miljard euro (SDE++-subsidie) open voor ondernemers die minimaal vijftig zonnepanelen willen plaatsen. Goed voor het milieu en een interessante businesscase voor uw bedrijf.
Na installatie ontvangt u vijftien jaar lang een subsidie per opgewekte kilowattuur aan zonne-energie. Doordat u zelf energie opwekt, bespaart u bovendien flink op uw energierekening. Verbruikt u niet alle opgewekte groene stroom? Dan verkoopt u het restant aan uw energiebedrijf. Dankzij de subsidie verdient u uw investering doorgaans binnen zeven à acht jaar terug, terwijl u in totaal dertig tot veertig jaar profiteert van de zonnepanelen (25 jaar opwekgarantie). Zonnepanelen op het dak vraagt deze subsidie gratis voor agrariërs aan.
Heeft u al een grootverbruikaansluiting (meer dan 80 ampère) en is op uw dak meer dan 1.000 vierkante meter meter beschikbaar voor zonnepanelen? Dat maakt uw businesscase nog interessanter.
2. Belastingvoordeel kleinverbruikers
Ook als u een aansluiting tot en met 80 ampère in uw meterkast heeft, kunnen zonnepanelen een zeer aantrekkelijke investering zijn. Dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsaftrek (KIA) wordt de terugverdientijd van uw investering korter. Deze regelingen kunt u toepassen bovenop uw reguliere afschrijving. In totaal is maximaal 73 procent van uw investering in zonnepanelen aftrekbaar.
3. Controleer uw dak
Jarenlang profiteren van uw zonnepanelen? Dat kan alleen als uw dak in goede conditie is. Controleer daarom voor de plaatsing altijd de kwaliteit van de dakbedekking en overleg met uw verzekeraar. De eisen op het gebied van (brand)veiligheid zijn steeds strenger. Regeren is vooruitzien.
4. Dakconstructieberekening
Steeds meer verzekeraars en banken stellen eisen aan de dakconstructie. Ik raad daarom altijd aan om een dakconstructieberekening te laten maken door een ingenieursbureau. Veiligheid staat voorop.
5. Kies voor kwaliteit
Topmerken als Canadian Solar werken met een volautomatisch productieproces en testen de zonnepanelen uitgebreid om de kwaliteit te kunnen garanderen. Ze beschikken over allerlei certificeringen en bieden zekerheid over veiligheid en rendement. Wij werken alleen met de allerbeste merken in de markt. Op het gebied van kwaliteit en veiligheid wilt u geen concessies doen. Goedkoop is vaak duurkoop.
6. Onafhankelijke keuring
Ook de kwaliteit van plaatsing is cruciaal. Kies altijd voor een ervaren specialist en laat uw installatie na plaatsing keuren door onafhankelijk keurinstantie (NEN 1010 en NEN-EN-IEC 62446 of Scope 12). Steeds meer verzekeraars vragen dit.
Jan Aernoud van Eeken is technisch directeur van Zonnepanelen op het dak in Barneveld. Het bedrijf maakte de afgelopen jaren een enorme groei door en heeft meer dan zevenhonderd grote zonnepaneleninstallaties door heel Nederland geleverd.
Meer weten over de voordelen van zonnepanelen op uw bedrijf? Ontdek de mogelijkheden en bereken wat u kunt verdienen aan zonnepanelen op het dak via de gratis Online Calculator.
Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Zonnepanelen op het dak
Energy Shift
Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....
Lees verder »