Notenbomen op Lunterens bedrijf ter compensatie CO2-uitstoot
Wat begon als een opmerkelijke oproep op Twitter, leidde zaterdag tot een heuse boomplantdag op het bedrijf van Conny van den Top in het Gelderse Lunteren.
Heleen Klinkert-Vadalkar trouwde eerder dit jaar met haar Indiase echtgenoot. Om de CO2-uitstoot van de vliegreis naar het land te compenseren, zocht ze via sociale media boeren die via hun bedrijfsvoering tegen betaling CO2-uitstoot wilden compenseren.
Van den Top, melkvee- en pluimveehouder in Lunteren, was een van de boeren die reageerden op de oproep van Klinkert, in het dagelijks leven projectleider bij Bionext.
Bodembeheer
De Gelderse ondernemer bleek niet de enige. Veel boeren zien mogelijkheden om binnen hun bedrijf CO2 vast te leggen, bijvoorbeeld door de aanplant van notenbomen of door bodembeheer waarbij CO2 op een natuurlijke manier wordt vastgelegd. In het geval van Van den Top voorziet de aanplant van walnotenbomen ook in beschutting voor haar leghennen.
Van den Top: 'Het duurt een jaar of tien voordat notenbomen goed in productie zijn. De financiële vergoeding voor CO2-vastlegging zorgt voor inkomsten in de opstartperiode, waardoor we besloten om de stap te maken. Daarnaast verbindt dit initiatief boeren en burgers op een positieve manier en zorgt het voor veel betrokkenheid.'
Zeventig walnotenbomen
De door Klinkert te compenseren uitstoot is goed voor vijf walnotenbomen. Doordat ook andere partijen wilden aansluiten, zijn er in totaal zeventig walnotenbomen geplant op de boerderij in Lunteren. Klinkert: 'Ik zocht naar een lokale en transparante manier om mijn CO2-uitstoot op te ruimen en vind het geweldig dat ik op deze manier heb kunnen bijdragen aan de aanplant van walnotenbomen op het bedrijf van Conny. We kijken nu hoe we dit voor meer mensen en bedrijven mogelijk kunnen maken.'
Klinkert is als projectleider betrokken bij het project 'Carbon Farming', waar Bionext samen met ZLTO en partners uit België, Duitsland en Noorwegen naar mogelijkheden zoekt om CO2-vastlegging in landbouwbodems te waarderen. Een van de doelen van het project is om in verschillende praktijkvoorbeelden te laten zien hoe het vastleggen van CO2 door boeren kan worden omgezet in een betaalde dienst. Bionext verkent de mogelijkheden om dit concept uit te breiden naar andere biologische pluimveehouders die notenbomen aan willen planten.
Afgelopen zaterdag 82 walnootbomen in de uitloop van de kippen aangeplant. Mogelijk gemaakt door dit nieuwe iniatief #nieuwgroen van @heleenklinkert1.
— Conny van den Top (@Connyvandentop) September 21, 2020
Doordat we de bomen hebben aangeplant samen met de verjaardagsgasten van investeerder @HansSnel was het helemaal een toffe dag! https://t.co/ssy4zByuvE
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
-
Strautmann HK 3 Plus
Gebruikt, € 750
-
Kuhn Ploeg Vari Master (RL) #28242
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC
2018, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %