Begin vogelgriep beter te bepalen
Epidemiologen van Wageningen Bioveterinary Research en Universiteit Utrecht hebben een verbeterde methode ontwikkeld voor het schatten van het introductiemoment van een vogelgriepvirus op pluimveebedrijven.

Hiermee kan verdere verspreiding beter worden bestreden. Bij de nieuw ontwikkelde methode wordt onder meer gebruikgemaakt van de sterftegegevens van pluimvee in de stal in de periode voorafgaand aan de melding van een verdachte situatie. Het achterhalen, veiligstellen en snel ter beschikking krijgen van de sterftegegevens is belangrijk om zo snel mogelijk een schatting te maken van het introductiemoment.
Eerder ontwikkelde methoden voor de inschatting van het moment van virusintroductie op bedrijven overschatten vaak het aantal dieren dat door een ziek dier kan worden besmet binnen een bepaalde tijdsduur. Dit kon ervoor zorgen dat het introductietijdstip op een latere datum werd ingeschat dan in werkelijkheid het geval was.
Contactonderzoek
Volgens onderzoeker Armin Elbers van Wageningen Bioveterinary Research is de situatie bij vogelgriep goed te vergelijken met onderzoek dat wordt toegepast om de verspreiding van het coronavirus in beeld te brengen. 'Daar wordt ook bron- en contactonderzoek gedaan', zeg hij.
'Als je nauwkeurig kunt bepalen wat het moment van introductie is geweest, dan kun je ook vaststellen wie er in die tijd op het erf zijn geweest en welke transportbewegingen er zijn geweest.'
Wilde vogels
Bij vogelgriep is het wel lastig om de bron van introductie vast te stellen, omdat het vaak wilde vogels zijn. Elbers: 'Maar ook dan kan het beter weten van het introductiemoment helpen. Misschien heeft de pluimveehouder toch zaken gezien die hem opvielen, bijvoorbeeld rond de vrije uitloop.'
Bij de ontwikkeling van de methode is gekeken naar elf uitbraken van hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 op Nederlandse commerciële pluimveebedrijven in 2014 en 2016. De methode kon met succes worden toegepast op acht van de elf uitbraken om het introductiemoment te bepalen.
Zuidelijke Oeral
H5N8 werd tijdens de vorige winter tot dicht aan de Nederlandse grens gevonden. Op dit moment zijn er uitbraken van H5N8 in de Zuidelijke Oeral, in Rusland. Russische autoriteiten hebben het over een 'broeinest'.
Epidemiologen kunnen nog niet zeggen of deze uitbraken meer risico geven voor uitbraak van de ziekte komende winter in Nederland. Wageningen Bioveterinary Research brengt op dit moment de risico's in beeld en presenteert waarschijnlijk eind deze maand het rapport.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6120M (MD) #692397
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (LH) #692770
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E Zeroturn maaier (SO) #28450
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 1026R (SO) #27423
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %