Export daalde 9 procent in eerste halfjaar
De Nederlandse export heeft flink te lijden onder de coronacrisis. In het eerste halfjaar van 2020 is de export daardoor met 9 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitvoer van goederen daalde met 23 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De totale exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij daalde in het eerste halfjaar met 11 procent naar bijna 128 miljard euro. Bijna driekwart van de exportkrimp is volgens het CBS toe te schrijven aan de uitvoer van Nederlandse goederen.
In het eerste kwartaal was de goederenexport nog nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, maar in het tweede kwartaal daalde deze met 17 procent. De daling kwam niet alleen door de coronacrisis, maar ook door fors lagere handelsprijzen, die verder daalden in april, mei en juni. Vooral olie- en gasprijzen vielen lager uit. Een vijfde van de Nederlandse export komt van de chemische industrie. Dat aandeel daalde licht.
Europa
Binnen Europa daalde de export van Nederlandse producten met 13 procent ten opzichte van een jaar geleden. Ruim twee derde daarvan wordt verkocht in Europa. Duitsland blijft de belangrijkste exportbestemming, maar ook daarheen daalde de export in de eerste helft van dit jaar met 12 procent.
De export naar het Verenigd Koninkrijk, de vijfde afnemer van Nederlandse producten, had het afgelopen halfjaar het zwaarst te verduren. Die daalde met 23 procent naar bijna 2,5 miljard euro. Ongeveer een derde daarvan kwam door minder export van olie en gas. Eind vorig jaar stonden de Britten nog op de derde plaats.
China uitzondering
De uitvoer naar Amerika nam af met 16 procent. De uitvoer naar Azië kende daarentegen een groei van 2 procent. Nederlandse producten die naar China gingen, waren een 'positieve uitzondering', want die export steeg met bijna een vijfde. Volgens het CBS zijn in China Nederlandse babymelkpoeder, (varkens)vlees en hightech machines populair. De export van deze goederen zit ondanks de coronacrisis stevig in de lift. Behalve China was ook Zuid-Korea 'beduidend meer' in trek.
Werkgeversorganisaties reageren bezorgd op de exportkrimp. 'Dit is een zelden vertoonde krimp van de export van goederen', verklaren MKB-Nederland en VNO-NCW. 'Juist in het buitenland verdienen we als Nederland onze boterham. 34 cent van elke euro! Vandaar onze grote zorgen over deze cijfers.' Volgens de belangenorganisaties wordt uit de krimp duidelijk dat het onlangs aangekondigde derde steunpakket noodzakelijk is. Voor sommige bedrijfstakken moet de hardste klap namelijk nog komen.
Ruim twee derde van de export van Nederlandse makelij wordt verkocht in Europa. De export van in Nederland geproduceerde goederen nam binnen Europa in het eerste halfjaar van 2020 af met ruim 13 miljard euro. https://t.co/ZKyRGjuZhI pic.twitter.com/GNcidqbbBH
— CBS (@statistiekcbs) September 7, 2020
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (LH) #692609
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC313-FF frontmaaier
2008, P.O.A.
-
Fendt 716 Vario COM3
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %