Neerslag geeft kortstondig verlichting
De neerslag van de afgelopen twee weken heeft in delen van het land voor verlichting gezorgd. Het landelijk neerslagtekort is iets gestabiliseerd, maar is nog steeds relatief groot en zal weer oplopen. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in de droogtemonitor.
Door de neerslag van de afgelopen weken en voldoende wateraanvoer voor beregening was er op de meeste plaatsen voldoende water voor de gewasgroei. Met het vooruitzicht van twee weken warm en droog zomerweer neemt de watervraag voor gewassen weer sterk toe. Op de eilanden in Zuid-West Nederland en op de hogere zandgronden zal dat de gewasgroei remmen.
Voor een gewas als mais, dat net in de fase van kolfzetting is, is dit een belangrijke periode voor de oogstkwaliteit later dit jaar. In de gebieden met watertoevoer en waar kan worden beregend, kunnen de land- en tuinbouw de gewasgroei goed gaande houden.
Grondwaterstand varieert
Na het droge voorjaar zijn in juni en de eerste helft van juli weer normale hoeveelheden neerslag gevallen. In de tweede helft van juli is er minder neerslag gevallen. In veel gebieden zijn de grondwaterstanden nog niet geheel hersteld van het droge voorjaar. De grondwaterstanden variëren van zeer laag tot gemiddeld voor de tijd van het jaar.
De lagere grondwaterstanden gelden met name voor de hoge zandgronden in Midden-, Zuid- en Oost-Nederland. In regio's met ondiepe grondwaterstanden waar het neerslagtekort niet extreem hoog is, bijvoorbeeld in het Groene Hart, zijn de grondwaterstanden gemiddeld voor de tijd van het jaar.
Verzilting in diepe polders
De chlorideconcentraties (zout) in de Rijn-Maasmonding, de Zeeuwse Delta, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer zijn normaal voor de tijd van het jaar. Enkele waterschappen melden lichte verziltingsproblemen, voornamelijk in de diepe polders, door zout kwelwater.
Door hogere watertemperaturen nemen de meldingen van blauwalg en botulisme toe. In sommige hogere delen van het land blijven de grondwaterstanden laag. Maatregelen van waterschappen en Rijkswaterstaat blijven van kracht, zoals het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, waterbesparend schutten en het instellen van beregeningsverboden.
Neerslagtekort loopt op
In de tweede helft van augustus ligt de verwachte hoeveelheid neerslag ruim beneden normaal. De temperatuur zal de komende dagen sterk gaan toenemen. Vanaf woensdag tot en met volgende week donderdag is de temperatuur naar verwachting ver bovengemiddeld. Ook in de tweede helft van augustus worden bovengemiddelde temperaturen verwacht in de noordelijke delen van de stroomgebieden van Rijn en Maas.
Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt circa 220 millimeter. De komende vijftien dagen zal het tekort verder oplopen. De ruimtelijke variatie binnen Nederland is aanzienlijk, met de grootste neerslagtekorten in Zeeland, het Gelders rivierengebied en Noord Limburg.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Ziegler DRS 715 TWIN
2008, P.O.A.
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
-
VTM KUILHAPPER
2021, € 1.950
-
Kubota L2662
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %