Stigas-adviseur: 'Risico op bedrijfsongeval wordt steeds groter'

De afgelopen zeven jaar verongelukten 23 mensen op melkvee- en graasdierbedrijven. 'De risico's worden steeds groter', aldus adviseur Wim Klaucke van arbo-adviesdienst Stigas.

Stigas%2Dadviseur%3A+%27Risico+op+bedrijfsongeval+wordt+steeds+groter%27
© Nieuwe Oogst

'Vroeger waren trekkers en machines kleiner. Nu hebben ze veel meer pk's en wielen van wel 220 centimeter hoog', stelt Klaucke. Hij merkt dat melkveehouders zich steeds bewuster worden van de gevaren.

'Dat is heel positief. Maar nog te veel boeren hebben geen RIE, een risico-inventarisatie en -evaluatie.' En dat is wel verplicht zodra je wekelijks minimaal veertig uur personeel hebt. Zo'n check, uitgevoerd door een arbodienst, brengt de gevaren voor veiligheid en gezondheid in beeld.

Loopt een medewerker letsel op door een bedrijfsongeval, maar beschikt de boer niet over een RIE, dan volgt een sanctie. Indien het ongeval voortkwam uit slecht onderhoud van machines, volgt een boete. Een onbeschermde tussenaftakas resulteert, ook bij een routine-inspectie door de overheid, in 9.000 euro boete.


Emotionele impact

'Daarbovenop komen de vervolgschade en het verzekeringswerk. Dit kan de veehouder tienduizenden euro's gaan kosten', weet Klaucke. 'En vergis je niet in de emotionele impact. Een bedrijfsongeval geeft zoveel ellende.'

De afgelopen zeven jaar verongelukten 23 mensen op melkvee- en graasdierbedrijven. Draaiende delen aan voertuigen zijn doodsoorzaak nummer 1. Gevolgd door agressieve dieren en ongelukken door mestgassen.

Om boeren meer bewust te maken van de gevaren, lanceerden LTO, ZuivelNL, NZO, Stigas, NMV en NAJK samen de campagne Boerveilig. Ze organiseren bijvoorbeeld informatieavonden over veilig werken. Ook kunnen melkveehouders online testen hoe veilig ze werken.



Projectleider Marloes van Schaik van Boerveilig ziet vooral ongelukken waar jongeren en ouderen slachtoffer zijn. 'Ze zijn mogelijk overmoedig. Voor jongeren is het soms lastig om risico's in te schatten. Ze werken ook vaak te lang door en raken vermoeid. Verder zitten ze vaker op hun mobieltje achter het stuur.' Er zijn dan ook meerdere voorbeelden van jongeren die met een zware combinatie in de sloot rijden, soms met dodelijke afloop.


RIE als hulpmiddel

Klaucke pleit voor een RIE als hulpmiddel voor alle melkveebedrijven. 'Je wilt toch niet dat je partner, kind of buurjongen iets overkomt?'

Het Boerveilig-team wil geen nieuwe regels en verplichtingen. 'Wij willen dat het bewustzijn bij melkveehouders toeneemt en dat ze met goede voorlichting veiliger gaan werken', aldus Van Schaik.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer