Het coronavirus gaat niet met vakantie

Welkom in Brussel, waar mondkapjes in winkels, musea, theaters en kapperszaken sinds 12 juli verplicht zijn. Het straatbeeld wordt erdoor bepaald. Een grimmig beeld en mogelijk een voorbode van wat ons nog te wachten staat. Ook in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië zijn of worden mondkapjes verplicht in winkels.

Het+coronavirus+gaat+niet+met+vakantie
© Nieuwe Oogst

Ik moest er deze week aan denken tijdens Europees overleg over de marktsituatie. Veel sectoren zijn hard getroffen, zoals de kalverhouderij, sierteelt, aardappelteelt en melkveehouderij.

De Europese Commissie presenteerde vooral optimisme: markten trekken weer aan; we hebben het ergste gehad. Nieuwe marktmaatregelen zijn dus niet nodig.

Ik merk ook dat er over corona in de verleden tijd wordt gesproken. Mensen om me heen hebben alleen interesse in hoe het in andere landen gaat als het de vakantieplanning raakt. Mensen zijn er klaar mee; 'één ding tegelijk, en dat is nu vakantie'.

Het is te hopen dat als er een tweede viruspiek komt, EU-lidstaten hun lesje hebben geleerd en gaan samenwerken

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij LTO-team Internationaal

Ik wil die stemming natuurlijk niet bederven, maar internationaal zitten we nog midden in de pandemie. Experts houden de adem in: kunnen de cijfers dit najaar op hetzelfde niveau blijven? Er hangt een dikke mist van onzekerheid. Kijk naar wat er in Victoria, Australië, gebeurt, waar het nu winter is. Vijf miljoen mensen in Melbourne zitten weer in lockdown. Het virus is er weer helemaal terug.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt: de coronacrisis kan nog veel erger worden, want te veel landen zijn op de verkeerde weg. Geen wonder dat bedrijven voorzichtig opereren.

Ondertussen proberen hier in Brussel de Europese regeringsleiders het eens te worden over een pakket van ruim 1.800 miljard euro. Onderdeel hiervan is het coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Afgelopen voorjaar werd de Europese Unie bekritiseerd voor een gebrek aan coördinatie. Altijd fijn om een kop van Jut te hebben. Maar de EU kon niet tegen het coronavirus vechten, want zij heeft daarvoor geen bevoegdheden. Zo werd het chaos. Europese binnengrenzen gingen dicht.

Het is te hopen dat als er een tweede viruspiek komt, EU-lidstaten hun lesje hebben geleerd en gaan samenwerken. Dat kan door de Europese Commissie meer bevoegdheden, en dus budget te geven.

Nee, in politiek Den Haag is dat geen populair standpunt, maar het is wel nodig. Ook voor de land- en tuinbouw. Want wij mogen klaar zijn met het virus, het virus is nog niet klaar met ons.


@KJOsinga

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer