Vion: 'Zonder maatregelen gaat coronavirus snel rond'

Wat test slachterij Vion nu precies bij de vestiging in Boxtel? Die vraag komt op na het lezen van het persbericht dat de Brabantse slachterij vrijdag 19 juni verstuurde. Specialist veterinaire volksgezondheid Derk Oorburg bij Vion licht dat toe.

Vion%3A+%27Zonder+maatregelen+gaat+coronavirus+snel+rond%27
© Vion

Wat stond er in het persbericht?

'Bij Vion zijn er vanaf half februari coronamaatregelen ingevoerd. Daarbovenop hebben wij vanaf 2 juni bij al onze vestigingen een volledige health check ingevoerd. Alle mensen met milde ziekteverschijnselen worden naar de GGD gestuurd voor een test. Het persbericht meldde dat tussen 2 en 15 juni GGD Hart van Brabant bij onze vestiging in Boxtel in totaal 150 mensen testte, waarvan 26 positief.

'Tijdens een onderzoek in de koele ruimte, waar naar verwachting het virus actiever is, werden maandag 15 juni tachtig mensen getest door de GGD. Bij 27 van hen was de uitslag positief en werden sporen van het virus aangetroffen.'


Welke techniek is voor de onderzoeken gebruikt?

'Voor beide onderzoeken gebruikte de GGD een PCR-test. Een oude beproefde, maar vooral snelle techniek om de aanwezigheid van virussen aan te tonen. Nadat de swab is genomen, duurt het zes tot acht uur voor de uitslag van dat monster er is.


'Een PCR-test bestaat uit een groot aan aantal herhalingen (cycli) met dezelfde swab. Het aantal cycli dat nodig is om tot een positief resultaat te komen, zegt iets over de hoeveelheid virus-RNA, het DNA van een virus, in het monster.'


Wanneer dezelfde test is gebruikt en je vindt de ene keer een zesde positief en een volgende keer ruim een derde, wat zegt dat dan?

'De een zesde vonden we bij controle aan de poort. Elke dag moet iedereen in zijn eigen taal een vragenformulier invullen dat door de GGD is opgesteld. Medewerkers lopen daarna langs een desk waar enkele vragen worden doorgenomen en de persoon in kwestie visueel wordt beoordeeld. Heb je klachten, dan volgt een gesprek met de bedrijfsarts en een test.

'Wanneer mensen klachten hebben of vlak daarvoor, kunnen ze veel virus verspreiden. Tijdens de PCR-test komt dat er al snel uit tijdens de eerste cycli. Bij de 27 mensen die met het onderzoek in de koude ruimte positief zijn getest, was dat niet het geval. Daar vonden wij pas na een groot aantal cycli kleine hoeveelheden virus-RNA.

'Dat beeld past bij een oude infectie. Het duurt lang voor de laatste virusresten van een infectie helemaal uit het lichaam zijn. Tot zolang test de persoon in kwestie met een PCR-test positief.'


Zijn er al andere testmethoden?

'Ja, er worden door bloedbank Sanquin bijvoorbeeld ook bloedmonsters onderzocht. Alleen laat zich nog lastig verklaren waarom er maar relatief weinig mensen met antilichamen (5 procent) worden gevonden. In Nederland zijn al bijna zesduizend mensen gestorven aan covid-19. Die moeten dan ook uit die 5 procent worden verklaard.'


Het RIVM liet zich in het Brabants Dagblad kritisch uit over de resultaten die Vion communiceerde.

'Dat klopt en begrijp ik ook. De resultaten van de onderzoeken zijn een eerste indicatie. Het is nog geen hard wetenschappelijk bewijs, maar het beeld nu is dat het aantal mensen met klachten en het aantal positief geteste personen daalt.


'De health check aan de poort en alle andere extra maatregelen die worden genomen, zoals de 1,5 meterregel, het gebruik van mondkapjes en de afgescheiden werkplekken, zorgen daarvoor.'


Kan bij Vion hetzelfde gebeuren als deze week bij de Duitse slachterij Tönnies?

'Ik kan niks uitsluiten, maar ik acht die kans klein. Bekend is dat het virus zonder beheersmaatregelen snel rondgaat. Daarom blijft die 1,5 meterregel ook zo belangrijk. Bij Vion is op dit moment sprake van een beheerste situatie.'


Vion Boxtel doet ook dienst als onderzoekslocatie. Wat voor inzichten heeft dat al opgeleverd?

'Vion heeft protocollen uitgewerkt, in afstemming met GGD Hart voor Brabant, het RIVM, Erasmus Universiteit en het IRAS van Universiteit Utrecht. Daarnaast zijn diverse onderzoeken opgestart om de effecten te meten van de genomen maatregelen. Het omgevingsonderzoek dat 15 juni werd uitgevoerd is er daar een van.

'Voor dat onderzoek zijn monsters genomen van het oppervlak, de lucht en mensen in de koude vleesverwerkingsruimten. De eerste resultaten laten zien dat in 94 procent van de onderzochte monsters geen virus is aangetoond. In 6 procent vonden we zeer lage gehalten virus. De onderzoeken geven ons bijvoorbeeld inzichten in hoe wij de werkruimte veilig kunnen maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer