Coronacrisis stuwt verkoop zachtfruit bij Van As in Tricht

De thuisverkoop loopt goed bij Zachtfruitkwekerij M. van As in Tricht. Dat komt door de coronacrisis. 'Moeders met kinderen zien een fietstochtje naar de fruitautomaat als een uitje.' Vooral aardbeien vinden nu gretig aftrek.

Coronacrisis+stuwt+verkoop+zachtfruit+bij+Van+As+in+Tricht
© William Hoogteyling

Zachtfruitkwekerij M. van As in Tricht is gespecialiseerd in de teelt van aardbeien, frambozen en rode bessen. Voor de vermarkting is het bedrijf aangesloten bij Fruitmasters. Daarnaast vindt een kwart van de producten zijn weg in de afzet via boerderijwinkels, marktkooplieden en huisverkoop. Die verloopt van half april tot en met eind december op woensdag- en zaterdagochtend vanuit de schuur en de rest van de week vanuit een gekoelde automaat in het 'verkoophuisje'.

Vooral in het voorjaar en de zomer is het druk. Om een compleet assortiment te kunnen bieden, koopt de kwekerij bramen en blauwe bessen in bij collega-kwekerijen in de buurt.


Meerdere gewassen

Om een zo vlak mogelijke arbeidsfilm te realiseren, produceert de kwekerij meerdere gewassen. De bessen worden van eind juli tot begin augustus geoogst en gaan de koeling in voor verkoop van oktober tot maart. De oogst van de frambozen vindt vanaf half augustus plaats. De aardbeienteelt gebeurt op stellingen in tunnels en in een verwarmde kas, wat oogsten van begin april tot 1 januari mogelijk maakt. 'Ons uitgangspunt is om zoveel mogelijk met biologische middelen te werken en dat lukt steeds beter', zegt mede-eigenaar Marco van As.

Een marktkoopman wilde graag dat onze lokale producten herkenbaar zouden zijn

Marco van As, mede-eigenaar Zachtfruitkwekerij M. van As in Tricht

Voor geïntegreerde plaagbestrijding werkt de kwekerij samen met teeltadviseur Paul van de Ven van Vos Capelle in Sprang-Capelle. Een experiment met de roofmijt limonica moet uitwijzen of die het grootste probleem op dit moment, de wittevlieg, kan bestrijden. 'Ons streven is om aan biologische middelen niet meer dan 30 cent per vierkante meter of 3.000 euro per hectare uit te geven', zegt Van As.


Twee keer zo druk

Ondanks de coronacrisis heeft het bedrijf geen problemen met de afzet. Die verloopt juist beter. 'Vooral de verkoop uit de automaat loopt goed. Het is twee keer zo druk als andere jaren', zegt de teler. 'Voor moeders met kinderen is het een uitje om hierheen te gaan. Ze wachten netjes op afstand van elkaar en kunnen hun handen ontsmetten met het middel dat bij de automaat staat.'

Als de kwekerij zelf niet voldoende voorraad heeft, bieden bevriende bedrijven in de omgeving uitkomst. 'Ik heb een oom die frambozen teelt en een neef met bramen. We wisselen onderling veel uit. Ik verkoop bijvoorbeeld ook eieren van Lagerweij Eieren in Buurmalsen. Zonder tussenhandel hebben we zelf meer marge.'


Herkenbaar

Dit jaar heeft de kwekerij samen met drie collega's het merk Telers Trots op de markt gebracht. 'De aanleiding was het verzoek van een marktkoopman, die graag wilde dat onze producten herkenbaar zouden zijn', legt Van As uit. 'We willen met het merk benadrukken dat onze producten lokaal worden gekweekt met aandacht voor de omgeving, het personeel en de klanten. Met de coronacrisis is dat in een stroomversnelling gekomen en weten onze particuliere klanten dat ze bij ons aan een vertrouwd adres zijn voor smaakvol en kwalitatief goed fruit.'


Telers Trots, lokaal merk van Van As en drie collega's.
Telers Trots, lokaal merk van Van As en drie collega's. © William Hoogteyling

Voor het nieuwe merk heeft Willem Buitenhuis van Special Printing Company in Boskoop een groen-zwart-rood logo en bijpassende vlaggen ontworpen. Een website is nog in de maak.


Opvolger

Sinds 1 januari is Zachtfruitkwekerij M. van As een vof, met daarin naast Van As en zijn vrouw Louwra hun zoon Jannis. 'Na zijn opleiding heeft hij een aantal jaren werkervaring opgedaan bij BTG Fruit in Zoelmond, vooral in de rode bessen. Het is de bedoeling dat hij over een jaar of tien het bedrijf over gaat nemen', zegt de teler.

'Daarvoor hebben we goede begeleiding door een coach die eens in de zes weken langskomt en een gesprek heeft met mij, met Jannis en met ons samen. Meestal zitten we op één lijn, maar soms hebben we verschil van inzicht. Ik ben altijd gewend geweest om in mijn eentje alles te beslissen en hij heeft op een veel groter en moderner bedrijf gewerkt. De gesprekken helpen om open te blijven naar elkaar toe.'


Aansturing medewerkers

Van As houdt zich nu bezig met de algemene leiding, de financiën, de planning op de lange termijn en het personeel en zijn vrouw verzorgt de huisverkoop, de hygiëne in het bedrijf en de communicatie richting consumenten. De taken van Jannis van As liggen vooral nog in de uitvoering, waarbij hij zich onder andere bekwaamt in kennis van gewasbescherming en de aansturing van de medewerkers.

'Ik vind het wel gemakkelijk dat ik nu niet meer alles alleen hoef te doen. Dat geeft mij ook de kans om te zorgen dat alles rondom certificaten als PlanetProof en MPS-GAP en -Grasp up to date is.'


In een verwarmde kas groeien Elsanta-aardbeien.
In een verwarmde kas groeien Elsanta-aardbeien. © William Hoogteyling


Vanaf begin verkoop aan particulieren

Marco en Louwra van As zijn in 1989 begonnen met de teelt van aardbeien in de vollegrond in Tricht. In 1992 gingen ze in tunnelkassen op hoogte werken en in 1995 bouwden ze buiten stellingen. In 2002 kwam er een verwarmde kas bij. In 1999 startten de ondernemers met de teelt van frambozen, in 2010 gevolgd door rode bessen. De kwekerij heeft altijd een deel van de opbrengst verkocht aan particulieren en is sinds 2011 voorzien van een gekoelde verkoopautomaat. Zachtfruitkwekerij M. van As produceert jaarlijks zo'n 200 ton zachtfruit. Voor aardbeien gaat het daarbij om de junidrager Elsanta uit de verwarmde kas en de doordrager Favori van de 0,6 hectare stellingen. Voor de Kwanza-herfstframbozen is 2 hectare gereserveerd en voor de rode Rovada-bessen 3,6 hectare. Voor het plukken van de aardbeien werkt de kwekerij met vier parttimemedewerkers, in de loop van het seizoen aangevuld met één tot twintig Poolse arbeidskrachten. In de bessentijd komen zo'n dertig scholieren ongeveer zes uur per dag helpen met plukken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer