Plastics Pact moet slechte verpakking uitbannen
Van het plastic om groenten tot voorverpakt vlees: over vijf jaar is al het plastic dat we dagelijks gebruiken recycle- of herbruikbaar.
Dat is een van de doelstellingen waar meer dan tachtig ondertekenaars van het Europees Plastics Pact vrijdag hun handtekening onder zetten in Brussel. Het is voor het eerst dat zoveel verschillende partijen, van voedselfabrikanten en supermarkten tot overheden, zich hier op Europese schaal gezamenlijk voor inzetten. Naar Nederlands voorbeeld overigens.
Na lancering van het Plastics Pact in Nederland en Frankrijk, groeide het enthousiasme uit tot het waarmaken van de Europese evenknie. Het pact bestaat uit afspraken tussen plasticproducenten, grote bedrijven, overheden en recyclers.
Inhoudelijke doelen
Het plan bevat vier inhoudelijke doelen waar ondertekenaars zich aan hebben gebonden per 2025. Ten eerste: maak plastic verpakkingen volledig recyclebaar en waar mogelijk geschikt voor hergebruik. Verminder verder onnodig plasticgebruik uit aardolie met minimaal 20 procent.
'Ik vind dat we elk klein beetje plastic in de toekomst opnieuw moeten kunnen gebruiken'
Tomorrow, the Netherlands, France, Denmark, and many others will launch the #EuropeanPlasticsPact, to reduce #plastics and ensure a higher #recycling capacity.
— Netherlands at the EU (@NLatEU) March 5, 2020
Join us in the European transition towards a #circulareconomy for plasticshttps://t.co/oJYfoAT24v pic.twitter.com/BV4yWd9OOr
Verbeter tevens de huidige capaciteit van inzameling, sortering en recycling met minstens 25 procent. En tot slot: gebruik 30 procent of meer gerecycled plastic in nieuwe verpakkingen en producten.
Vrijwillig, maar niet vrijblijvend
Vrijdag hebben 66 bedrijven en organisaties en vijftien overheden het pact ondertekend. Dit gebeurt vrijwillig, maar is niet vrijblijvend. Ieder jaar wordt gemonitord hoe ver deelnemers zijn met de implementatie.
Na de lancering starten direct de eerste werkgroepen, onder meer met het opzetten van monitoring, rapporteren, transport van plastic afval en circulair ontwerp van plastic. De Europese voortgang wordt bewaakt door een roulerende stuurgroep bestaande uit een aantal ondertekenaars.
Green Deal
De Europese Commissie is betrokken als waarnemer van het pact. Samen met de Europese Commissie wordt ook gekeken waar het Europees Plastics Pact kan bijdragen aan nieuw Europees plasticbeleid op basis van de Europese Green Deal.
Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen is samen met haar Franse en Deense collega's trekker geweest van het Europees Plastics Pact. Het idee rijpte een jaar geleden tussen de drie bewindspersonen tijdens de vergadering van milieuministers in Brussel.
Schoner achterlaten
'Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, moeten we naast schone energie ook naar schone grondstoffen kijken', meldt Van Veldhoven. 'Ik vind dat we elk klein beetje plastic in de toekomst opnieuw moeten kunnen gebruiken en zo uit onze oceanen en milieu houden.'
De bewindsvrouw beoogt hiermee de aarde schoner en gezonder achter te laten voor volgende generaties. 'Dat is geen gemakkelijke taak, maar door samen te werken met al deze partijen op Europese schaal kan het wel. Ik ben trots dat we hier vandaag de eerste stappen voor zetten.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Vicon Extra 332XF frontschijvenmaaier
2016, P.O.A.
-
Kubota M5091 DTHQ
Gebruikt, P.O.A.
-
Rogedi kuilverdeler
Gebruikt, P.O.A.
-
Evers FOREST XL 9-310-2 R62
Nieuw, € 11.750
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %