GroenLinks wil fondsen voor natuur en landbouwtransitie
GroenLinks dient een initiatiefwet in om Nederland uit de stikstofcrisis te krijgen. Partijleider Jesse Klaver noemt de huidige stikstofaanpak van het kabinet 'besluiteloos'.
De initiatiefwet, die GroenLinks in november 2019 al aankondigde, is tot stand gekomen na overleg met Bouwend Nederland, natuurorganisaties en een aantal duurzame boeren. Volgens Klaver brengt de besluiteloosheid van het kabinet Nederland van een ecologische naar een economische crisis.
'De regering komt er al negen maanden onderling niet uit en Rutte durft geen echte besluiten te nemen. Omdat de regering niet regeert, hebben we zelf een initiatiefwet gemaakt. Zo zorgen we dat de natuur herstelt, er weer gebouwd kan worden en de economie aan de praat blijft.'
De initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof vertoont gelijkenissen met de Klimaatwet die Klaver eerder door het parlement wist te loodsen. In de wet staan per sector doelstellingen en een tijdpad vastgelegd. Klaver wil daarmee wettelijk verankeren dat de Nederlandse stikstofuitstoot in vijftien jaar tijd wordt gehalveerd.
Veestapel
'Hiervoor is inkrimping van de veestapel onontbeerlijk, maar zullen ook de industrie en transportsector hun bijdrage moeten leveren, staat in de wet', aldus Klaver die wil dat vergunningen voor woningbouw pas mogen worden afgegeven als juridisch zekerheid is geboden over het herstel van de natuur.
In de initiatiefwet wordt ook vastgelegd dat de Ecologische Hoofdstructuur moet worden afgemaakt. Dit plan om natuurgebieden in Nederland met elkaar te verbinden, is tien jaar geleden geschrapt.
Voor het opkopen van grond en de aanleg en beheer van de natuur verlangt GroenLinks meer geld. De Wet Duurzame Aanpak Stikstof voorziet daarom in fondsen voor natuurherstel en een fonds om boeren uit te kopen of te helpen bij de transitie naar een duurzamere variant van landbouw.
Eerlijke prijs
Klaver: 'Boeren zijn slachtoffer van een landbouwsysteem dat hen in de schulden dwingt tenzij ze steeds meer dieren houden. De omslag naar duurzame landbouw is niet alleen goed voor de natuur en de bouw, maar ook in het belang van de boer die weer een eerlijke prijs krijgt voor zijn product.'
LTO Nederland laat in een reactie weten het voorstel van GroenLinks 'onacceptabel' te vinden. Volgens de belangenorganisatie legt de partij de last voor het stikstofprobleem te eenzijdig bij de landbouw.
Of Klaver een Kamermeerderheid achter zijn initiatiefwet weet te krijgen, is nog onduidelijk.
Initiatiefwet @groenlinks ea stelt halvering van de veestapel voor. Dat is voor @LTONederland onacceptabel! Voorstel is geen oplossing en legt last eenzijdig bij landbouw. LTO werkt in het Landbouw Collectief intensief aan echte oplossing. Focus ligt nu op overleg met kabinet.
— LTO Nederland (@LTONederland) February 4, 2020
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro Z-MASTER 4000
Nieuw, P.O.A.
-
781
Gebruikt, € 4.000
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
-
Vicon Extra 332XF frontschijvenmaaier
2016, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %