Landbouw Collectief maant Schouten tot daadkracht
Het Landbouw Collectief maant landbouwminister Carola Schouten tot daadkracht bij het overnemen van het plan van het collectief. Tegelijkertijd is het de vraag of de maatregelen die de minister al heeft aangekondigd door de Tweede Kamer worden gesteund.
Het Landbouw Collectief bood de minister 20 november een plan aan, waarmee de stikstofimpasse kan worden doorbroken en de bouw weer kan gaan bouwen. Dat plan voorziet in maatregelen die de agrarische sector zelf kan nemen om de emissie terug te dringen. Het collectief heeft na drie bijeenkomsten op ambtelijk en ministerieel niveau, dinsdag een vierde overleg gehad met Schouten om knopen door te hakken. Dit overleg heeft volgens het collectief niet geleid tot resultaat.
'Inmiddels zijn we bijna zeven maanden verder na de uitspraak van de Raad van State waarbij de PAS werd afgeschoten', schrijft het collectief in een reactie. 'Sindsdien is veel tijd verloren gegaan, waarbij de sectoren maandenlang niet serieus zijn genomen. Na het debacle met het kabinetsbesluit van 4 oktober en de opvolgende provinciale beleidskaders van 8 oktober, die achteraf allemaal niet goed doordacht bleken, blijft de stikstofimpasse voortduren.'
Uitgestoken hand
Het Landbouw Collectief stelt dat zij met haar plan de hand naar de minister heeft uitgestoken. Zij verwacht van de minister een akkoord op het plan. De samenwerkende landbouworganisaties noemen dat de beste garantie om daadwerkelijk tot vermindering van de stikstofuitstoot te komen en dat al op heel korte termijn. Niet alleen goed voor natuur en economie, maar ook voor terugkeer van de rust in de samenleving.
Woensdag debatteert @2eKamertweets over de Spoedwet Aanpak #Stikstof. In dit #wetsvoorstel worden de door @minlnv aangekondigde maatregelen verder uitgewerkt. @LTONederland diende desgevraagd samen met het Landbouw Collectief een position paper in. https://t.co/d1E4X6EUUJ
— LTO Nederland (@LTONederland) December 3, 2019
Ondertussen staat het politieke draagvlak voor stikstofmaatregelen op korte termijn onder druk. De Tweede Kamer bespreekt woensdag de spoedwet, waarmee het kabinet de stikstofcrisis op korte termijn wil aanpakken. In de wet staan onder meer regels voor stikstofarm veevoer, de mogelijkheid om een drempelwaarde voor stikstofuitstoot in te voeren en de invoering van een stikstofregistratiesysteem.
Steun
In de Tweede Kamer krijgt dit plan steun van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Met steun van de SGP ontstaat een meerderheid. In de Eerste Kamer liggen de verhoudingen anders en krijgen deze partijen geen meerderheid. De oppositie aan de linkerzijde vindt de plannen niet ver genoeg gaan.
GroenLinks, SP en PvdA beroepen zich daarbij onder meer op een uitspraak van de Raad van State. De raad wijst erop dat meer maatregelen nodig zijn om een drempelwaarde te creëren. De oppositie aan de rechterzijde vindt de maatregelen sowieso niet nodig.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas Arion 470 Cis
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZOB) #65691
Gebruikt, € 5.247
-
John Deere Tractor 6120M (ZOB) #31386
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 27.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %