LTO stelt voorwaarden aan uitvoering klimaatakkoord
LTO Nederland stelt randwoorden aan de uitvoering van het klimaatakkoord, waar het doelen in de land- en tuinbouwsector betreft. Deze punten zijn dinsdag voorgelegd aan voorzitter Nijpels van het Klimaatberaad en aan landbouwminister Carola Schouten.
De belangenkoepel zegt zich niet onvoorwaardelijk te kunnen committeren aan de verstrekkende doelen voor de landbouwsector.
De haalbaarheid én betaalbaarheid zijn afhankelijk van de financiële, beleids- en innovatieruimte waarmee de overheid de boeren en tuinders tot 2030 tegemoetkomt, vindt LTO.
Ook de inzet van de betrokken ketenpartijen van de klimaattafel Landbouw & Landgebruik is relevant, om bij te dragen aan de totale broeikasgasreductie van 49 procent in 2030.
We zijn begonnen! Presentatie in @nieuwspoort over de uitkomsten van de ledenconsultatie m.b.t.. het #klimaatakkoord aan politici, ambtenaren en media! #trotsopdeboer
— LTO Nederland (@LTONederland) November 26, 2019
https://t.co/e8RKCJ6vzB pic.twitter.com/Ds5KqTZdQq
Haalbaar
'We gaan per maatregel beoordelen of en hoe de overheid en betrokken partijen onze inzet financieel en beleidsmatig ondersteunen', zegt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. 'Elke maatregel moet daadwerkelijk bijdragen aan duurzaamheid én bedrijfseconomisch haalbaar zijn.'
Fons Verbeek van BioVerbeek geeft toelichting over de Biomeiler tijdens LTO presentatie “Dit is ons antwoord” in Nieuwspoort. @LLTB_Roermond pic.twitter.com/rz225jl6jj
— Bas Boots (@bas_boots) November 26, 2019
LTO heeft de afgelopen maanden via ledenbijeenkomsten en -enquêtes haar achterban geraadpleegd over het klimaatakkoord. Volgens de leden is het al dan niet implementeren van klimaatmaatregelen afhankelijk van bedrijfseconomische afwegingen en voordelen voor de bedrijfsvoering.
Effectief
Voor het behalen van de klimaatambities zijn bestendig overheidsbeleid met passende wet- en regelgeving en de inpasbaarheid in de bedrijfsvoering onontbeerlijk, duidt de koepel. Maatregelen moeten ook per gebied op hun effectiviteit worden beoordeeld.
@LTONederland kan zich niet onvoorwaardelijk committeren aan de verstrekkende doelen voor de landbouwsector. https://t.co/OvMmgHw21E
— LTO Nederland (@LTONederland) November 26, 2019
Als voorbeeld hiervan schetst LTO het cultuurhistorisch landschap van de veenweidegebieden. Door bodemdaling en CO2-uitstoot is de situatie hier complex met grote regionale verschillen. Dat vraagt om maatwerk.
Afschrijving
Afgelopen maart bevestigde het Planbureau voor de Leefomgeving in haar doorrekening van het ontwerp klimaatakkoord dat de individuele agrarisch ondernemer de koers niet eenvoudig kan verleggen.
De verbinding met en de afhankelijkheid van ketenpartners en overheid zijn te groot. Leden voeren ook aan dat investeringen eerst moeten zijn afgeschreven, voor er koerswijzigingen kunnen plaatsvinden.
GLB-gelden
De investeringen voor de agro-doelambities waarbij LTO direct betrokken is, worden geschat op circa 11 miljard euro. LTO beschouwt de door minister Schouten vrijgemaakte 970 miljoen euro tot 2030 als een mooie eerste stap.
Maar zo'n 3,5 miljard euro wordt nu niet afgedekt door subsidies of de markt. De veronderstelling van het kabinet dat boeren de klimaatkosten kunnen afdekken met toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)-gelden is onrealistisch, zegt Calon.
Verantwoordelijkheid
'Ondanks het feit dat uiteindelijk slechts 14 procent van de broeikasgassen daadwerkelijk op ons conto komt, hebben onze leden een kritische maar positieve grondhouding om de broeikasemissies verder terug te dringen.'
Zo'n zes op de tien van LTO-leden onderschrijven de internationale en nationale doelen voor broeikasgasreductie en staan achter de reductiedoelstellingen voor de agrarische sector. De Nederlandse land- en tuinbouwsector wil daarin zijn verantwoordelijkheid nemen als het om het klimaat gaat, ziet LTO.
Knauw
'Maar als de stikstofcrisis een ding nogmaals duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat bestendig overheidsbeleid op inhoud, proces en financiële tegemoetkoming onontbeerlijk zijn. We kunnen en gaan geen ongedekte cheques tekenen. Als ondernemers die in en met de natuur werken, voelen wij de gevolgen van de klimaatverandering als eerste.'
Calon wijst er op dat de uitstoot sinds 1990 al met een vijfde is teruggebracht. 'Dat is meer dan welke sector dan ook. Daar gaan we ook mee door. Maar de stikstofcrisis heeft het vertrouwen van boeren en tuinders een flinke knauw gegeven.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
-
Massey Ferguson Tractor 3640 (MM) #567377
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27086
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T5.120 AutoCommand
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %