Droogte nekt onderzaai dit jaar
De onderzaai van een vanggewas in mais kwam door de droogte op sommige plekken slecht of niet op. Dat blijkt uit ervaringen in Brabant en Limburg. LTO wil nu een landelijk beeld van de ervaringen met het vanggewas.
Dit bleek uit een enquête onder deelnemers aan het project Grondig Boeren met Mais van Wageningen University & Research (WUR). De resultaten werden woensdag bekendgemaakt tijdens een veldbijeenkomst van WUR Open Teelten en Agrifirm.
Van de 119 deelnemers aan de enquête koos 14 procent voor gelijkzaai, 44 procent voor onderzaai en 42 procent voor nazaai. De onderzaai draaide bij veel ondernemers uit op een fiasco. Ruim driekwart vond de opkomst slecht, terwijl 4 procent deze als goed bestempelde. De overige ondernemers beoordeelden de opkomst als matig. Bij gelijkzaai was 36 procent van de opkomst goed, eenzelfde percentage beoordeelde deze als slecht.
Nauwelijks concurrentie
Mede door de slechte opkomst was er bij onderzaai nauwelijks concurrentie voor de mais. Bij 15 procent was die concurrentie best veel tot veel. Bij gelijkzaai was dit bij 22 procent het geval. Volgens Harry Roerink, kenniscoördinator bij Agrifirm Plant, scheelt gelijkzaai gemiddeld 1,5 ton drogestofopbrengst per hectare, ten opzichte van niet onderzaaien.
Maar nazaai is ook niet altijd zaligmakend. Er is vaak een zeer vroeg ras nodig, wat niet de hoogste opbrengst geeft. Daarbij speelt geluk, zo bleek in de Achterhoek. Bij metingen van 1.730 hectare door adviesorganisatie Groeikracht was de mais vochtig, met gemiddeld 32,5 procent droge stof. 'Door de vanggewasdatum is mais eerder ingekuild dan nodig is', stelt Gerard Abbink van Groeikracht.
Beperkte groep
Jos Verstraten, portefeuillehouder Mest en Mineralen van LTO-vakgroep Melkvee, is blij met de enquête. Maar het gaat om een relatief een beperkte groep ondernemers. Daarom is hij ook benieuwd naar de ervaringen breder over Nederland verspreid. 'Als belangenbehartiger willen we weten hoe het tijdig zaaien, vóór 1 oktober, van het vanggewas is gelukt.'
Deze regel heeft als doel de nitraatuitspoeling onder maisteelt verder terug brengen. 'Wanneer de sector dit doel niet bereikt, dan heb je een probleem', stelt Verstraten. 'Zeker omdat het hier gaat om een ongekend zware maatregel, zonder aanlooptijd. De sector wordt opgezadeld met een extra zware last. Dit moet dus ook iets opleveren.'
Daarom worden de nieuwsbrieven van LTO de komende week voorzien van een enquête over de ervaringen met het vanggewas.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GA 6000
2000, P.O.A.
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 230 (WD) #28716
Gebruikt, P.O.A.
-
Wifo KSK 250
2001, € 2.250
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %