Mineralenbolus geeft schaap rust
Wie stress bij schapen wil voorkomen en zeker wil zijn dat ze voldoende mineralen binnenkrijgen, kan het beste kiezen voor een mineralenbolus. Dat adviseert dierenarts Reinard Everts van Schapendokter.nl.
'Een drench werkt maar kort en je moet dit meerdere keren herhalen. Daarom geeft het gebruik van mineralisbolussen de meest zekere voorziening', meldt Everts in zijn blog op Schapendokter.nl. Bijkomend voordeel van een bolus is dat er na het inbrengen geen stressmomenten meer zijn rondom de mineralenverstrekking.
'Het opsluiten van schapen om ze te drenchen, op het moment dat ze gedekt worden en de eerste vijftien tot dertig dagen daarna, geeft schapen stress. Je dient dit zoveel mogelijk te voorkomen', weet Everts. Stress heeft volgens hem een duidelijke negatieve impact op het spermatransport in de baarmoeder en op de innesteling van embryo's na de bevruchting.
Rotkreupel
Het gebruiken van mineralenemmers of likstenen is ook een optie. 'Maar', zegt de dierenarts. 'Je weet dan nooit of elke ooi voldoende opneemt.' En op bedrijven met rotkreupel krioelt het rond de mineralenemmers vaak van rotkreupelbacterien. Het is een plek waar de bacterie zich eenvoudig verspreid. 'Kies je toch liever voor emmers, dan is ons advies om deze dagelijks te verplaatsen.'
Een goede mineralenvoorziening is noodzakelijk voor schapen. Cobalt en selenium en (voor koperbehoevende rassen) koper hebben een positieve uitwerking op het aantal eicellen dat vrij komt tijdens de eisprong. Ook hebben deze mineralen effect op de kwaliteit van de gevormde embryo's. Voor een optimaal effect is het volgens Everts verstandig om al twee tot zes weken voor de start van het dekseizoen de voorziening op peil te hebben.
Fitte lammeren
'Wat vaak vergeten wordt, is dat een goede mineralenvoorziening ook belangrijk is voor de vitaliteit van het pasgeboren lam', geeft Everts aan. Schapenhouders die mineralenbolussen gebruiken, merken dat volgens hem meteen. De geboren lammeren zijn opvallend vitaal en gaan snel staan om de uier te zoeken.
Selenium speelt hierin een belangrijke rol. De seleniumstatus van de moeder is direct gekoppeld met die van de ongeboren lammeren. Heeft de moeder aan het einde van de dracht een tekort aan selenium dan zullen de lammeren ook duidelijk minder reserves hebben.
Meerlingdrachten
'Bij meerlingdrachten valt dit sneller op dan wanneer de ooi drachtig is van een eenling', bedadrukt Everts. 'Andersom geldt dat als de voorziening van de moeder op peil is, de ongeboren lammeren hier ook van profiteren. '
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E (WD) #28857
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (WD) #27416
Gebruikt, € 5.644
-
Toro PROLINE H600
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %