Strokenteelt mais op veen geeft goede indruk
Strokenteelt van mais op veengrond doet niet onder voor reguliere teelt. Dat was de eerste indruk die boeren kregen tijdens de eerste demobijeenkomst van het project 'Demo Strokenteelt'. In Munnekeburen konden de aanwezigen maandag vier verschillende teeltmethoden vergelijken.
Maisteelt op veengrond staat onder druk. Niet zozeer het gewas, maar het ploegen heeft een negatief effect op veenoxidatie en bodemdaling. Strokenteelt zonder kerende grondbewerking lijkt een goed alternatief. Uit een onderzoek van Wageningen University & Research en Aequator bleek eerder al dat de opbrengsten van beide teeltmethoden vergelijkbaar zijn. Reden om de teelt uit te rollen en te stimuleren onder veehouders in veengebieden.
Een van de deelnemende veehouders aan het demoproject is Willem van der Linde uit Munnekeburen. Op zijn bedrijf waren maandagavond vier stroken mais van elk een hectare groot te vergelijken. Iedere strook was op een andere manier bewerkt.
Nog geen harde cijfers
Harde cijfers zijn er nog niet te geven, dat kan pas na oogsten en wegen. En ook dan zijn er na een praktijkproef van een jaar nog geen conclusies te trekken, stelde maisspecialist Michel Raaphorst die sinds 2010 al betrokken is bij onderzoeken met strokenteelt van mais.
Het tekort aan vocht remde de mineralisatie waardoor er minder stikstof beschikbaar kwam bij de start
'Het is een lange zoektocht en ieder jaar is weer anders. Dit jaar begon met een neerslagtekort voor de zaai. Dat hebben we nog nooit meegemaakt.'
Gescheurd grasland
Het vochttekort heeft gevolgen gehad voor de start van de mais en dan vooral op gescheurd grasland, stelt Raaphorst. 'Het tekort aan vocht remde de mineralisatie waardoor er minder stikstof beschikbaar kwam bij de start. Overal waar is gestrokenfreesd op bouwland, staat de mais beter dan op grasland. Vooral bij strokenteelt op grasland zag je bij de start dat er plantjes niet opkwamen en dat er relatief veel overlast was van ritnaalden.'
Het wortelstelsel van de planten die via strokenteelt waren gezaaid, bleek overigens sterker ontwikkeld dan dat van de 'gangbare' planten.
Goede ervaringen
Loonwerker Erik van der Veen van Loonbedrijf Hoekstra heeft al goede ervaringen met de strokenfrees en niet alleen op veengrond. 'Wij komen ook in de Noordoostpolder en ook daar wordt de strokenfrees ingezet.'
Van der Veen heeft de machine aangepast aan de specifieke situatie van zijn werkgebied en ziet dat de andere deelnemende loonwerkers dat ook hebben gedaan. 'Iedere situatie is weer anders. Het is echt maatwerk', zegt hij.
Doel
'Het doel van dit project is om van de ploeg af te komen op het veen', vertelt Nicolette Hartong, projectmanager veenweide van provincie Friesland. 'Het gaat niet zozeer om de mais, maar om de teeltwijze. Niet de maisteelt, maar kerende grondbewerking zoals ploegen kan weleens verboden worden op veengrond', verwacht ze.
'Het is goed dat er dan een alternatief is. Eind dit jaar komt er een regeling voor loonwerkers die willen investeren in een strokenfrees.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6R 155 (RL) #688599
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (HA) #60810
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (ZOB) #31386
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %