Boerderijcamping leuke boerenbusiness
Ook dit jaar levert de droogte in het voorjaar en de zomer veel landbouwbedrijven verlies op. Maar boeren die hun bedrijfsrisico weten te spreiden, bijvoorbeeld met een camping erbij, komen goed de zomer door.
René Kroonen (52) uit het Zuid-Limburgse Schin op Geul heeft een camping en vakantiewoningen naast zijn gemengd bedrijf. Hij nam het bedrijf in 1995 over van zijn ouders. Zijn vader komt oorspronkelijk uit Kerkrade en zijn moeder uit Bosschenhuizen. In 1937 verhuisde zijn moeder met haar ouders en de rest van het gezin naar de boerderij in Strucht in Schin op Geul. In 1955 trouwden zijn ouders en kwam zijn vader werken in het boerenbedrijf in Strucht.
Later nam zijn vader de pachtboerderij van zijn schoonvader over en kocht deze uiteindelijk ook. Een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen, fruitteelt en akkerbouw. De boerderij had een huiskavel met weilanden voor de koeien en akkerbouwpercelen aan de overkant van de weg. Omdat er geen ruimte was voor uitbreiding van de melkkoeien, zijn deze in 1972 ingeruild voor leghennen. Vanaf die tijd omvat het bedrijf leghennen en akkerbouw met granen, aardappelen en suikerbieten.
Met vooruitziende blik begon pa Kroonen daarna, veertig jaar geleden, ook met een kleine, eenvoudige camping met één watertappunt voor de gasten, die hij verder uitbouwde. Hij was daarmee een van de eerste boeren in de regio die er een camping bij had voor neveninkomsten. Tegenwoordig is dat in het door toeristen drukbezochte Zuid-Limburgse heuvelland bepaald geen uitzondering meer.
De gasten kunnen hier de boerderijsfeer proeven zonder de gebruikelijke boerderijgeur
Vakantiewoningen
Kroonen nam de boerderij in 1995 van zijn ouders over met de bedoeling de pluimveebusiness uit te breiden. Maar toen de vergunning daarvoor uitbleef, richtte hij zich naast akkerbouw op de uitbreiding van de camping en de verbouw van de leegstaande stallen tot vakantiewoningen.
Met de hulp van agrarisch adviesbureau Arvalis werden de stallen gedeeltelijk afgebroken en vorig jaar omgetoverd tot zes vakantieverblijven. Hier biedt de ondernemer de gasten slaapgelegenheid. Ze moeten zelf voor eten en drinken zorgen. Voor het overige zijn de woningen van alle gemakken voorzien. De woningen op de benedenverdieping zijn aangepast voor mindervaliden. Alles is er gelijkvloers en brede deuren maken ze toegankelijk voor rolstoelen en rollators. De gasten zijn in de regel op leeftijd, maar ook jongere gasten die willen wandelen en fietsen, weten de weg naar Schin op Geul regelmatig te vinden.
Geen bed and breakfast
Kroonen wil er geen bed and breakfast van maken. Hij doet de hele bedrijfsvoering van de boerderij, de camping en de vakantiewoningen in zijn eentje en wil geen vast personeel. 'De zorg voor het eten van de gasten zou te veel van het goede zijn', zegt de boerderijcampinghouder.
Vooral wandelaars en fietsers bezoeken de camping en er zijn relatief weinig kinderen aanwezig. 'Kinderen willen aaibare dieren, maar die zijn er niet. Ik heb geen kalfjes die ze kunnen aaien of schapen en konijnen. Ik heb wel fokmerries en veulens, maar niet om op te rijden. Dat is te gevaarlijk voor kinderen', zegt de ondernemer.
Rand van dorp
'De gasten kunnen hier wel de boerderijsfeer proeven zonder de gebruikelijke boerderijgeur. We zitten hier mooi aan de rand van het dorp, met alle gemakken van dien. Je kunt op loopafstand boodschappen doen en een pilsje pakken. Er is hier ook geen entertainment, dus is het lekker rustig. Je hebt ook geen last van het verkeer, want de camping wordt van de weg afgeschermd door de machineloods', vertelt Kroonen.
Het is een bescheiden boerderijcamping met vijftien plekken voor campers en caravans. 'Makkelijk te overzien zo', vindt de campingeigenaar. 'Het seizoen loopt van half maart tot eind oktober, dus heb ik er maar een half jaar omkijken naar.'
Veel regels
Uitbreiding van de camping is geen optie. 'Gemeente Valkenburg aan de Geul wil geen grotere boerderijcampings. In omliggende gemeenten zijn er boerderijen met campings tot 25 staplaatsen, maar in Valkenburg is het beleid om dat niet toe te staan', vertelt Kroonen. 'Er zijn ook veel regels waar je aan moet voldoen. Ik ben ruim tien jaar bezig geweest om de vergunning te krijgen voor de bouw van zes vakantiewoningen. Iedereen kijkt hier met je mee. Gelukkig heb ik inkomsten uit een boerenbedrijf, want als je alleen afhankelijk bent van de inkomsten van je vakantiewoningen en de camping, red je het niet', stelt de ondernemer.
'Het is hier wel anders boeren dan in Noord-Limburg. Ander landschap, andere gewassen. Ook de verkaveling is hier anders, want er zijn geen grote rechte stukken grond. Bovendien, na een paar dagen op de trekker vind ik het ook wel weer leuk om een praatje met de gasten te maken. Die afwisseling moet er zijn. Zo blijft het gezellig.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6120M (BV) #31680
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (SO) #63393
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6250R (MD) #63019
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 10802-T
2012, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %