Het gaat nog niet om inhoud tijdens rechtszaak Boxtel
64 dierenactivisten die dit voorjaar een varkensstal in Boxtel hebben bezet, staan op 15 en 27 augustus voor de rechter. Ze worden beschuldigd van 'lokaalvredebreuk' en 'braak in vereniging'.
Waar gaat het ook alweer om?
Op 13 mei bezetten ruim honderd activisten van 'Meat the Victims' het varkensbedrijf van de familie Van Sleuwen in Boxtel. Ze vroegen aandacht voor dierenleed in Nederland. Veehouders uit de regio kwamen naar dezelfde stal voor een tegenprotest. De lokale politie en de ME voerden na tien uur de dierenactivisten in ME-busjes af. 64 activisten werden gearresteerd.
Hoe is er op de actie van 13 mei gereageerd?
Op social media werden de dierenactivisten door velen veroordeeld. De bezetting werd ook door ministers en de politieke partijen afgekeurd. Minister Grapperhaus merkte de gebeurtenissen in Boxtel aan als extremisme in plaats van activisme, omdat personen bereid waren de wet te overtreden.
Woest hierover! Politie en justitie moeten snel optreden en doorpakken tegen dit extremisme. Zijn eerzame ondernemers als boeren in dit land vogelvrij? #Boxtel #varkenshouderij https://t.co/sKtyzpfx2F https://t.co/4DYM7XzynJ
— Annie Schreijer-Pierik (@AnnieSchreijer) May 13, 2019
'De overheid treedt gebalanceerd op tegen activisme, zolang dit binnen de grenzen van de democratische rechtsorde blijft, maar treedt hard op indien sprake is van extremisme', aldus de minister. Er zijn echter ook juristen die de door de activisten gemaakte beelden zo schokkend vinden, dat ze de illegale actie weleens zouden kunnen rechtvaardigen.
Wat gebeurt er op 15 en 27 augustus?
Op 15 augustus moeten 9 verdachten zich verantwoorden, op 27 augustus gaat het om 55 verdachten. De zaak op 15 augustus wordt aangehouden, dat wil zeggen dat er geen beslissingen worden genomen.
De zaak op 27 augustus is een regiezitting. Dat is een zitting ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van een rechtszaak. Regiezittingen worden gehouden bij gecompliceerde zaken. De rechtbank neemt aan de hand hiervan beslissingen over de verdere procedure in de procesgang.
Hoe kijken veehouders naar de zaak?
Volgens Wim Jennissen, die als ZLTO-voorzitter van de afdeling Dommel en Aa de actie van nabij meemaakte, heeft de rechtszaak een landelijke impact. Veehouders hopen dat de rechter laat zien dat ze in hun waarde moeten worden gelaten. Daders mogen geen lokaalvredebreuk plegen om hun eigen standpunt kracht bij te zetten, zo is een veelgehoorde mening.
Is er al wat te zeggen over de te verwachten straffen?
Op lokaalvredebreuk staat een maximumgevangenisstraf van één jaar. In de praktijk wordt vaak een geldboete of werkstraf opgelegd. Braak in vereniging kan bestraft worden met maximaal zes jaar gevangenisstraf. Ook hier zijn de straffen in de praktijk aanzienlijk milder.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GA 6000
2000, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (BV) #31680
Gebruikt, P.O.A.
-
Evers Forest 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (SO) #63393
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag12° / 11°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %