Hogan stuit in eigen land op fel Mercosur-protest
EU-landbouwcommissaris Phil Hogan wijst de weerstand op het handelsakkoord Mercosur van de hand. De Ierse politicus stuit in eigen land op veel kritiek van rundveehouders.
De Ieren zijn niet de enige Europese boeren die tegen het akkoord zijn. Ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn boeren niet blij met quota voor onder meer vlees en suiker die de Zuid-Amerikanen zijn toebedeeld.
Hogan zegt de boeren te begrijpen. Volgens hem is tijdens de laatste maanden van de onderhandelingen de schade voor de sector beperkt. ‘We hebben toegegeven op het gebied van vlees om de 6 miljard euro aan winst voor industriële producten (Lees: Europese autofabrikanten) binnen te halen, maar voor de zuivelsector winnen we.’
Volgens de EU-landbouwcommissaris misbruiken tegenstanders van de deal met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay hun zorgen over de milieustandaarden om de vrije handel te blokkeren.
Strenge afspraken
Het Mercosur-akkoord bevat strenge afspraken over verduurzaming, arbeidsomstandigheden en het uitvoeren van de Parijse klimaatafspraken, schrijft Hogan in een ingezonde stuk in The Irish Times. Hij wijst ook op de bescherming van het Braziliaanse regenwoud en het herstel van 12 miljoen hectare ontbost gebied, waarover afspraken zijn gemaakt.
In een interview op de Ierse radio was de EU-landbouwcommissaris stellig over het belang dat de EU hecht aan die afspraken: ‘Als president Jair Bolsonaro van Brazilië de Amerikaanse president Donald Trump volgt door uit het Klimaatakkoord te stappen, dan zal deze deal vervallen.’
Woensdag protesteerden honderden Ierse boeren bij het parlementsgebouw in Dublin tegen de lage prijzen voor rundvlees. Daarbij richten zij ook hun pijlen op het handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse landen. De boeren vinden gehoor bij de oppositie in het land die zich ook al grote zorgen maakt over de naderende brexit.
Grondige analyse
Alle EU-lidstaten moeten instemmen met het Mercosur-akkoord, waarover twintig jaar is onderhandeld. De Ieren zijn er nog niet uit, liet premier Leo Varadkar weten. Hij laat eerst een 'grondige analyse' maken van de economische en milieueffecten van het akkoord.
‘Als dit handelsakkoord niet in het belang is van Ierland dan zullen wij niet aarzelen om tegen te stemmen. Maar we moeten eerst wel de complete juridische overeenkomst bestuderen', aldus Varadkar.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7716-S
2019, € 79.500
-
Kuhn GF10601
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6215R (WD) #31146
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6215R (BV) #30354
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %