Tulp voor klok kijkt terug op topseizoen
De tulpenbroei heeft een topseizoen achter de rug met een middenprijs voor de klok van 0,18 euro per steel.
'Een topjaar', zo classificeert productmanager Jaap Houwer van Royal FloraHolland het afgelopen tulpenseizoen voor de klok. Met 0,18 euro per steel lag de klokmiddenprijs van deze bloem dit seizoen 22 procent hoger dan in 2018. Vrijwel het hele seizoen noteerde de tulp hoger dan vorig jaar en aan het eind klom de middenprijs naar een niveau hoger dan 0,26 euro per stuk. Wat prijs betreft hoort 2019 tot de betere tulpenjaren ooit.
Bloemenveiling FloraHolland verhandelde in de eerste twintig weken van dit jaar bijna 1,4 miljard tulpen, zo'n 3,5 procent minder dan in 2018. Het kleinere aanbod was het gevolg van de droogte en hitte van vorig jaar. Daardoor waren er niet alleen minder bollen, maar waren ze in de regel ook kleiner van maat.
Houwer denkt dat de krimp van 3,5 procent bij FloraHolland niet representatief is voor het land. Hij schat in dat daar de terugval tussen 1 en 2 procent bedraagt. Enkele grote telers zetten hun tulpen zonder tussenkomst van de bloemenveiling af aan de retail, waardoor de totale tulpenafzet jaarrond op ongeveer 2,4 miljard stuks uitkomt.
Verschuiving
De geringere beschikbaarheid manifesteerde zich vooral voor de klok, waar het aanbod voor de groot- en vakhandel zich bundelt. Waar doorgaans de tulpenafzet voor ongeveer de helft via de klok en de andere helft via Connect (het bemiddelingsbureau van FloraHolland) loopt, kwam dit jaar maar 42 procent van de tulpen voor de klok. 'Het is afwachten of dit beeld zich volgend jaar herhaalt', zegt Houwer.
Ongeveer vijfhonderd telers bieden bij FloraHolland tulpen aan. Daarvan zijn er zo'n vierhonderd regelmatige aanvoerder. De FloraHolland-man merkte dat wat kleinere, onregelmatig leverende telers dit seizoen afvielen. Die kozen voor de productie van andere bloemen. Waarschijnlijk vanwege het kleinere aanbod en dientengevolge hogere prijs van tulpenbollen.
De tulpenhandel bleef het gehele seizoen goed doorlopen, vertelt Houwer. 'De start was vlot en exporteurs bouwden nauwelijks voorraden op. Het was eigenlijk alleen spannend in de periode tussen de twee pieken van Vrouwendag en Pasen. Daar zijn we goed doorheen gekomen, onder andere doordat er na Vrouwendag een koele periode met nachtvorst was. Daardoor had de tulp minder concurrentie te duchten van het perkgoed.'
Kleinere bollen
Van de tulpen gaat zo'n twee derde naar de retail. Dit is vooral bemiddelingswerk of directe afzet. In deze tak van sport waren de prijzen niet zo hoog als voor de klok, omdat ze doorgaans al in het najaar worden vastgelegd. 'Voor de bemiddelingskwekers was het desalniettemin ook een geslaagd jaar', zegt Houwer.
Deze categorie telers heeft kleinere bollen kunnen gebruiken voor de broei. Voor de klokteler die het vooral moet hebben van grotere maten, is dit niet weggelegd.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48482
Gebruikt, € 3.289
-
Farmtrac Tractor, compact Overig (HG) #39432
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH PUMA 200 CVX DRIVE
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %