Levende export van rundvee
De vleesvee-industrie hier in Ierland maakt moeilijke tijden door. De prijzen liggen hier zo'n 20 cent per kilo geslacht gewicht lager dan in Noord-Ierland en 40 cent lager dan in Engeland. Het aantal zoogkoeien daalt jaarlijks met zo'n 25.000 stuks.
De Ierse landbouworganisatie timmert hard aan de weg om nieuwe markten aan te boren en meer vee te exporteren. Levende export is een manier om aan de monopolie van de Ierse slachterijen te ontsnappen. Een filmpje dat deze week naar buiten kwam over de export van nuchtere kalveren, zet veel mensen aan het denken.
Het filmpje van Franse dierenactivisten is schokkend om te zien. De kalveren in de video reizen via de haven van Rosslare in Ierland naar Cherbourg in Frankrijk. Na aankomst krijgen ze rust en drinken.
Er zijn beelden van kalveren die bij het drinkstation stuk voor stuk worden weggeslagen, sommige weggesleurd. Dieren die niet meer kunnen lopen, worden door meerdere verzorgers geschopt. Er is zelfs een arm beest dat achter in het hok wordt gegooid waarna de 'verzorger' er met zijn volle gewicht meerdere keren bovenop stampt.
Een filmpje dat deze week naar buiten kwam over de export van nuchtere kalveren, zet veel mensen aan het denken
Geen melkveehouder hier die er zich bewust van is en geen kalverhouder in Nederland die het weet, want die beesten overleven de reis natuurlijk niet. Een positief punt: die stampende verzorger wordt in Frankrijk vervolgd.
In 2018 werden 246.000 stuks vleesvee levend geëxporteerd. 160.000 daarvan waren nuchtere kalveren met als bestemming het vasteland van Europa. Ongeveer een derde van die kalveren komt vervolgens in Nederland terecht. Spanje is de grootste importeur van Iers vee, met zo'n 80.000 stuks per jaar. Het grootste deel daarvan zijn nuchtere kalveren.
De meeste mensen hier hebben niet zo veel moeite met export naar het vasteland van Europa. Maar er gaat ook ouder vleesvee op transport. Turkije is een redelijk grote markt met meer dan 10.000 stuks vee per jaar.
Een nieuwe markt is Libië. Daar gaan vrij veel pinken en oudere runderen naartoe om te worden afgemest en vervolgens ritueel te worden geslacht. Vooral het verre transport naar het Midden-Oosten stuit op weerstand, omdat de regels voor dierenwelzijn anders zijn dan in Europa.
Natuurlijk zijn er regels over reis- en rusttijden en die worden over het algemeen opgevolgd. Maar het wordt tijd dat er duidelijke richtlijnen en controles komen op hoe het personeel met het vee omgaat. De beelden in de video betekenen natuurlijk niet dat alle kalveren worden mishandeld. Maar dat het personeel blijkbaar is opgeleid om zo met de kalveren om te gaan, zegt genoeg.
Het wordt tijd dat de Ierse landbouworganisatie daar ook eens energie in steekt behalve het alleen aanboren van nieuwe markten. Levende export is prima, maar zorg ervoor dat die beesten ook ongedeerd en levend arriveren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5S.125 Dyna-4 Efficient
Nieuw, P.O.A.
-
SOLIS SOLIS 26
2022, € 10.500
-
Massey Ferguson 7619
2015, € 59.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %