Zeven vrouwen vormen gezicht van Fair Flora
Zeven vrouwelijke ambassadeurs vormen het gezicht van Fair Flora, dat al ruim een jaar meer wil zijn dan het zoveelste duurzaamheidslabel. Het aantal kwekers dat voldoet aan de eisen in het vijfsterrensysteem, neemt gestaag toe.
Fair Flora is een duurzaam consumentenlabel voor sierteeltproducten dat in februari 2018 is gelanceerd op de Garden Retail Experience in Nieuwegein. Directeur Henri Potze was al grondlegger van Benefits of Nature, dat de ecologische footprint van land- en tuinbouwbedrijven verbetert. Hij vroeg zich af hoe voorlopers op duurzaamheidsgebied wat extra konden verdienen door zich beter te positioneren en profileren.
Volgens Potze zijn consumenten bereid om meer te betalen voor een sierteeltproduct, als ze weten dat het duurzaam en eerlijk geproduceerd is en als ze daarover voldoende informatie krijgen.
Minimaal drie sterren
Daarom gebruikt Fair Flora een vijfsterrensysteem, waarbij de sterren staan voor footprintberekening, maatschappelijk verantwoord ondernemen, bewust duurzaam, oog voor de omgeving en duurzame bronnen. Fair Flora-kwekers moeten voldoen aan de eisen die bij elke ster horen en mogen het label pas voeren, als ze minimaal drie sterren hebben behaald.
Vliegtuigen met zonnecollectoren zullen footprint terugdringen
'Het is een transparant systeem, waarbij telers zich niet in kunnen kopen, maar zelf moeten zorgen dat ze aan de eisen voldoen', zegt Potze. 'Dat is geen kattenpis. Voor één ster moet je al voldoen aan zwaardere eisen dan waar de retail om vraagt op het gebied van duurzaamheid.'
Ambassadeurs
Het gezicht van Fair Flora vormen zeven vrouwelijke ambassadeurs, die allemaal hun sporen hebben verdiend in de sierteelt. Potze heeft bewust gekozen voor vrouwen, omdat de sierteeltsector nog steeds het domein van mannen is, terwijl vrouwen vaak de producten kopen. De ambassadeurs geven ook feedback over waar consumenten behoefte aan hebben, bijvoorbeeld wat betreft vormen en kleuren.
Een van de ambassadeurs is Karolien Tesselaar-van Tilburg van Tesselaar Alstroemeria in Luttelgeest. Zij is lid van de duurzaamheidscommissie van Royal FloraHolland en voorzitter van de promotiecommissie Alstroemeria. Daarnaast is ze jaren actief geweest op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de ISO 26000-certificering.
Goed verhaal
'Duurzame verhalen die vooral 'greenwashing' zijn, daar prik ik zo doorheen', zegt Tesselaar. 'Maar toen ik Henri vier jaar geleden op een beurs tegenkwam, was ik snel overtuigd dat hij een goed verhaal had met Benefits of Nature.'
In februari 2018 heeft Tesselaar samen met medeambassadeur Marleen van Arendonk voor Fair Flora op een beurs gestaan. Ze was overweldigd door de belangstelling voor wat zij noemt 'het zoveelste initiatief' op het gebied van duurzaamheid, maar ze was overtuigd toen een zeer nuchtere kweker zei: 'Daar kun je toch niets tegen hebben.'
Dertien kwekers
Tot nu toe mogen dertien kwekers het Fair Flora-label voeren en zijn er twee hard op weg. Het gaat daarbij vooral om potplanten. Wat bloemen betreft zijn het tot nu toe alleen snijanthuriums, gerbera's en alstroemeria's.
Gas is de grootste boosdoener en met het alternatief, bloemen kweken in Afrika, vormt het transport per vliegtuig naar Nederland een grote belasting. Maar omdat het daar veel warmer en lichter is, scheelt dat energie. Potze verwacht dat vliegtuigen met zonnecollectoren hun footprint in de toekomst drastisch zullen terugdringen.
Per boot
De cactussen en succulenten van Handelskwekerij Ubink in Kudelstaart komen per boot van de Canarische Eilanden, wat een veel lagere milieubelasting geeft dan vliegen. De kwekerij gaat ziektes en plagen zo veel mogelijk te lijf met biologische middelen, heeft de energiebehoefte teruggebracht en scheidt afval.
Hanneke Ubink, ook ambassadeur van Fair Flora, doet bij de kwekerij onder andere de footprintberekeningen. Zij gebruikt daarvoor software van Ecochain Technologies in Amsterdam die wereldwijd voor verschillende branches is ontwikkeld, voor de tuinbouwsector samen met kwekers.
CO2-compensatie
Volgens Potze prijzen de aangesloten kwekers op termijn de andere uit de markt, omdat zij nu al proberen om hun CO2-footprint terug te brengen naar nul. Hij verwacht dat kwekers die niet klimaatneutraal werken, in de toekomst verplicht een CO2-compensatie zullen moeten betalen, waardoor hun prijzen omhoog zullen gaan.
Potze hoopt dat zich meer kwekers aansluiten bij Fair Flora, maar benadrukt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. 'We hebben al tegen meer kwekers 'nee' dan 'ja' gezegd, maar ik verwacht dat we eind dit jaar op 25 kwekers zitten.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 10803
Gebruikt, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Jonsered FR 2213 MA
2020, P.O.A.
-
New Holland T8020
2008, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %