Dierentuinen en zwembaden zijn klant van Fachjan
Grote tropische bomen en planten zijn de specialiteit van Fachjan Project Plants in Honselersdijk. Met aardwarmte, biologische gewasbescherming, samenwerking met leveranciers en CO2-compensatie werkt de kwekerij duurzaam.
Fachjan Project Plants in Honselersdijk kweekt geïmporteerde tropische bomen en planten op. Exemplaren van maximaal 2 meter komen vanuit Costa Rica en Guatemala, grotere planten en bomen komen uit Maleisië en Florida. Voor sansevieria's uit de Filipijnen, Guatemala, Thailand en China is de doorlooptijd voor kleine potmaten in de kwekerij vier weken, voor grote bomen minimaal een half jaar.
De kwekerij is genoemd naar de grondlegger van het bedrijf; Fa. CH Janssen werd Fachjan. 'Als je Janssen heet, moet je iets anders bedenken om herkenbaar te zijn', zegt Paul Janssen, die sinds 2011 samen met zijn broer Fred eigenaar van de kwekerij is. Paul houdt zich bezig met verkoop en marketing, Fred is verantwoordelijk voor de inkoop en interne zaken.
Hun vader en drie ooms startten in 1973 als tweede generatie met het kweken van bloemen en planten. Zij begonnen met het importeren van tropische planten, eerst tot 2 meter en later tot 8 meter hoog, voor de eerste projecten. Om ook bomen met een lengte tot 14 meter in het assortiment op te kunnen nemen, is twintig jaar geleden een hoge kas gebouwd.
Bij projecten plannen we opkweek van bomen en planten graag drie jaar van tevoren
Dierentuin in Leipzig
'15 procent van onze omzet is bestemd voor de projectmarkt', legt Janssen uit. 'Daarbij moet je denken aan zwembaden en dierentuinen in heel Europa. We hebben bijvoorbeeld de beplanting voor de dierentuin in Leipzig verzorgd. In de loop van de tijd zijn we gegroeid van één project per jaar tot jaarlijks twee à drie projecten.' De rest van het assortiment bestaat uit luxere kleine en grote planten, die bestemd zijn voor tuincentra, bouwmarkten en Ikea of voor kantoren en winkels.
Janssen geeft er de voorkeur aan als organisaties Fachjan al in een vroeg stadium bij de projecten betrekken. 'Dat is het gemakkelijkst voor ons en het goedkoopst voor de klant', zegt de ondernemer. 'Het meest ideaal is om drie jaar van tevoren te beginnen. Dan kunnen we een plan maken met bomen en planten die we vanaf dat moment op gaan kweken.' De onderneming heeft zo'n zestig verschillende bomen en planten in het assortiment, met grote en kleine bladeren, groen of gekleurd, zodat er altijd wel iets bij zit waar in de markt vraag naar is.
Samenwerking
Het bedrijf werkt intensief samen met de kwekerijen van hun leveranciers in het buitenland, bijvoorbeeld door grond voor hen aan te kopen en lokale projecten te sponsoren, zoals het opknappen van een kerk. 'Een van onze speerpunten is dat wij onze leveranciers een goede en eerlijke prijs betalen. Daardoor zijn zij bereid om mee te denken over het gebruik en de registratie van gewasbeschermingsmiddelen en netjes werken', zegt Janssen.
Fachjan Project Plants heeft bijna tachtig personeelsleden in dienst, van wie de helft op uitzendbasis. Eén medewerker is fulltime bezig met controle op ziektes en plagen. 'We gebruiken in Nederland voor 90 procent biologische gewasbescherming in de vorm van natuurlijke vijanden. Voor het overige passen we zo veel mogelijk natuurlijke bestrijdingsmiddelen toe en pas in het uiterste geval grijpen we terug op chemische middelen. Als de planten hier binnenkomen, gaan ze hoe dan ook eerst in quarantaine.'
Hoor en wederhoor
De ondernemer vindt het een gevaarlijke ontwikkeling dat de import van (sub)tropische planten aan steeds strengere eisen moet voldoen. 'Europese overheden reageren soms overtrokken als er één keer iets gevonden is. Er gaan af en toe stemmen op om de import van alle ficussen te verbieden, terwijl de ficusfamilie bestaat uit vele ondersoorten, die ook nog eens uit acht verschillende landen komen. Ik zou willen dat er meer aan hoor en wederhoor werd gedaan.'
Het bedrijf doet veel aan duurzaamheid: het maakt deel uit van het aardwarmteproject 'Vogelaer' en gebruikt zonnepanelen om energie op te wekken. Voor de CO2-uitstoot neemt Fachjan via Benefits of Nature deel aan het project 'Bamboo Village Uganda'. 'Wij compenseren jaarlijks 1,9 miljoen kilo CO2 door meer dan 7.000 vierkante meter bamboe aan te planten', rekent Janssen voor. 'Bovendien zorgt het project in Oeganda voor werkgelegenheid en de bouw van huizen.'
Nieuwe locatie
De kwekerij neemt in week 20 in 's-Gravenzande een nieuwe locatie in gebruik, waarmee het totale oppervlak op 9,5 hectare komt. 'Op dit moment hebben we al een klein gedeelte van deze 3,8 hectare tot onze beschikking om alvast de planten op te kunnen potten', vertelt de ondernemer.
'Onze omzet is de laatste vier jaar verdubbeld', zegt de kweker. 'We staan niet op buitenlandse beurzen, maar klanten komen vanzelf naar ons toe vanwege onze goede naam.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MM) #28779
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (LH) #433569
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TX1410 tuinbouw - compact traktor
Gebruikt, € 5.500
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %