Droogte 2018 zorgt voor goede bodemstructuur
De droogte van 2018 zorgt dit jaar voor een goede bodemstructuur en veel organische stof van groenbemesters. 'Een mooie basis voor komend seizoen.' Op hogere zandgronden zit het grondwater nog wel tot een meter lager dan normaal.

Moet de Kennisdag Bodem & Water, die maandag in Dronten werd gehouden, de volgende keer niet Kennisdag Bodem, Water & Klimaat heten? Dat vraagt Wim Dijkman, programmaleider van het Actieplan Bodem & Water in Flevoland, zich af. 'Want hoe moeten we omgaan met de droogte van 2018?'
Vorig jaar hebben akkerbouwers ervaren dat het belangrijk is om de kwaliteit van de bodem en het grondwater op peil te houden. 'De gevolgen van ondergrondverdichting werden in 2018 duidelijk. Een verdichting in de bodem beperkt de infiltratie van water, met als gevolg een minder hoge grondwaterstand', zegt Derk van Balen van Wageningen University & Research.
Klimaatverandering
Door de klimaatverandering neemt de jaarlijkse verdamping toe en daarmee het droogterisico. Op de hogere zandgronden is dat risico dit jaar extra groot. Waterschappen in deze gebieden wijzen erop dat het grondwater bij de start van het groeiseizoen tot 1 meter lager zit dat normaal.
In Flevoland ligt de grond gemiddeld 5 meter onder de zeespiegel. Akkerbouwer Gert-Jan van Dongen uit Zeewolde is daarom niet bang voor een lage grondwaterstand. De droogte van 2018 heeft vooral voordelen. 'Op de zware klei zien we veel droogtescheuren in de ondergrond en die hebben een structuurverbeterend effect.'
Groenbemester
Van Dongen heeft vorig jaar de groenbemesters in bijzonder droge grond gezaaid. 'Toch is het zaad goed gekiemd en heeft de groenbemester veel organische stof opgeleverd. Ook percelen die vaak zijn beregend, laten een mooie structuur zien. Een mooie basis voor het komende seizoen.'
Volgens de akkerbouwer is er te weinig bekend over de fluctuaties van het grondwater. Zelf heeft hij vorig jaar de sloten vijf keer volgepompt: op 5, 11, 19 en 26 juli en op 5 augustus. Dit omdat in juni het grondwater wegzakte tot 94 centimeter beneden het maaiveld. Door de sloten vol te pompen, kwam het water tot 57 centimeter beneden het maaiveld.
Periode
Van Balen vindt dat je de ondergrond niet te lang nat moet houden. De periode die acceptabel is bij het volpompen van sloten, is onder andere afhankelijk van de grondsoort. Meer vocht in de bodem is ook mogelijk door ondiep ploegen en meer organische stof. Met rasverschillen zijn droogte en hittestress ook te beperken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (ZOB) #692935
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (ZOB) #692921
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z515E ZEROTURN (WD) #692993
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X117R (RL) #691993
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %