Meeste droogteschade bij aardappel en ui
Van de totale droogteschade van vorig jaar is driekwart toe te schrijven aan de gewassen aardappelen en uien, zo blijkt uit cijfers van Vereinigte Hagel. In totaal ging het om 853 schadegevallen en een verzekerde waarde van ruim 85 miljoen euro. Bij aardappelen en uien gaat het om bijna 66 miljoen euro verzekerde waarde.
Deze cijfers presenteerde directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel vorige week op een LTO-akkerbouwbijeenkomst in Uithuizen. De meldingen komen uit bijna heel Nederland. In aardappelen (303 schades en 6.550 hectare) en uien (285 schades en 2.984 hectare) heeft zich de meeste schade voorgedaan.
Bij Vereinigte Hagel komen leden in aanmerking voor een droogteschadeuitkering als er een negatieve waterbalans is van minimaal 250 millimeter. Zo'n 80 procent van de leden heeft zich hiervoor vorig jaar gemeld. 'Het hele pallet aan gewassen kwam voorbij en zeker niet alleen uit Zuidwest-Nederland. We hebben de meeste verzekerden namelijk in Flevoland', aldus Schreuder.
Het hele pallet aan gewassen kwam vorig jaar voorbij
Zuidwest-Nederland
In Zuidwest-Nederland ging het vooral om schade in uien. 'In dit gebied heeft zo'n driekwart van de leden oppervlaktes van veelal 30 tot 40 hectare uien. Normaal is de opbrengst zo'n 70 à 80 ton per hectare, vorig jaar op niet-beregende percelen soms maar 7 à 8 ton', geeft de directeur van Vereinigte Hagel aan.
Een akkerbouwer wil weten of de brede weersverzekering de beregeningskosten ook vergoed. 'We mogen beregeningskosten niet vergoeden. Het is ook niet te controleren, niet het aantal keren en niet de millimeters', zegt Schreuder. 'Je weet van tevoren niet hoe lang het droog blijft en tot de drempel van 250 millimeter watertekort valt de schade niet onder de dekking.'
Op tijd beregenen
Volgens Schreuder is het verstandiger om op tijd te beginnen met beregenen dan te opteren voor een eventuele schadeuitkering. 'In Zuidwest-Nederland kunnen veel telers bij gebrek aan zoet water niet beregenen. Ruim 1.000 hectare uienland is niet geoogst en ondergeploegd. Veel telers in Flevoland hebben wel beregend en hebben een opbrengst die ze voor een goede prijs kunnen verkopen.'
De laatste jaren hebben telers in verschillende delen van Nederland te maken gekregen met schade door extreme weersomstandigheden. In 2016 ging het om hagelstenen en extreme neerslag in vooral het zuidoosten van het land. In 2017 was er vooral schade in uien in Noord-Holland. Vorig jaar ging het in sommige regio's om neerslaghoeveelheden van 80 millimeter in acht uur tijd en daarna om extreme droogte.
Schreuder: 'Droogte is een onderschat risico en dat geldt ook voor vorst. Op zo'n moment word je ermee geconfronteerd dat je maar één keer in het jaar een gewas oogst en het buiten op het veld staat. De overheid springt financieel niet meer bij. We hebben alleen de brede weersverzekering waar we op kunnen terugvallen.'
Vooral fruittelers
In eerste instantie toonden vooral fruittelers interesse voor de brede weersverzekering. In toenemende mate melden zich akkerbouwers. 'Er is best een groei, maar het gaat om nog geen 10 procent van de professionele telers', zegt Schreuder.
Sinds 2014 is het aantal verzekerden ruim verdubbeld (zie grafiek). Vereinigte Hagel is met 55 procent marktleider in Nederland, maar heeft niet de goedkoopste brede weersverzekering. Dat heeft te maken met de relatief goede voorwaarden.
Verschillen
Wie de voorwaarden van de verschillende brede weersverzekeringen naast elkaar legt, ziet dat er onder andere verschil kan zijn in het uitkeringspercentage, de drempel en het eigen risico. 'Bij de brede weersverzekering kijkt Vereinigte Hagel naar verzekerde waarde en niet naar marktprijzen. We kijken naar de opbrengsten, niet of het gaat om contracten of vrije markt', zegt Schreuder.
In het kader van risicomanagement op het akkerbouwbedrijf vindt Schreuder het belangrijk dat jaarlijks een uurtje tijd wordt uitgetrokken om te kijken naar de brede weersverzekering. 'Goede informatie over de brede weersverzekering is belangrijk. Wat kost het en wat kan het voor een bedrijf opleveren? Op basis daarvan kan iedereen zijn eigen keuze maken.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 8S.225 Dyna E-Power Exclusive
2022, € 140.000
-
Evers Evers Mustang 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Fanex 1404C schudder
2018, P.O.A.
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %
-
Woensdag9° / 6°85 %