Heische Hoeve zoekt culinaire kant van sector
Boerderij De Heische Hoeve in Loosbroek zoekt de culinaire kant van de agrarische sector. De streekwinkel verkoopt alleen verwerkte producten van lokale komaf. 'Kansen liggen in schaalverkleining en verbreding.'
Verse scharreleieren, spruiten of savooiekool. In natuurgebied De Maashorst in Oost-Brabant leidden talloze bordjes langs de weg naar boeren en tuinders die hun streekproducten aanbieden, vers van het land.
Boerderij De Heische Hoeve in Loosbroek spant de kroon. Hier verwerkt chef-kok Ivo Kanters, eerder werkzaam in sterrenrestaurants, de verse streekproducten tot culinaire hoogstandjes. Die zijn onder andere te koop in de streekproductenwinkel of delicatessenzaak, want dat is een betere benaming.
Maaltijdbox
Sinds een maand verwerkt Kanters de regioproducten ook in de nieuwe Maashorst Maaltijdbox met ingrediënten voor een culinair viergangenmenu. Geen doordeweekse hap, maar 'uit eten bij je thuis'.
Specialiseren maakt kwetsbaar, maar met meerdere poten is het niet zo erg als er eentje breekt
Dat de maaltijdbox culinair gezien van hoog niveau moet zijn, lijdt voor eigenaar Dennis Hurkmans van De Heische Hoeve geen twijfel: 'Ik ga niet rondrijden met tomaten en sla. Dat is niet kostenefficiënt. Je moet een goede prijs en kwaliteit kunnen leveren en daar zelf ook nog een mooie marge aan overhouden.'
Kersen
Het gebrek aan marge gaf ooit, toen de kersenteelt op De Heische Hoeve nog centraal stond, een eerste aanzet tot de ontwikkeling van verwerkte streekproducten. 'Met een homogeen product is het moeilijker geld verdienen. Onze kersen kregen we niet voor de minimumprijs verkocht in de supermarkt. Mijn vrouw Ezra en ik kochten een destilleerketel en verwerkten de kersen tot kersenlikeur.'
Met eigen producten bleek wel geld te verdienen. Inmiddels staat de streekwinkel vol met verwerkte producten. Van mosterd, mayonaise en azijn tot gerookte ham, zelfgestookte whisky en zelfgebrouwen IPA-speciaalbieren. Het zijn lokale producten met een verhaal, waarin Hurkmans toekomst ziet. Waar schaalvergroting en specialisatie voor veel agrarische bedrijven toverwoorden zijn, gelooft hij in schaalverkleining en verbreding. 'Specialisatie maakt je kwetsbaar, maar met meerdere poten is het niet zo erg als er eentje breekt.'
Afzet groeit
De Maashorst Maaltijdbox is de nieuwste 'poot' en vooralsnog groeit de afzet exponentieel. Kanters: 'De eerste vrijdag hadden we één bestelling, daarna vijf en afgelopen vrijdag al tien.'
Hurkmans: 'We proberen eerst alles op kleine schaal. Lukt het, dan maken we het groter. Onze whisky loopt fantastisch. Daarvoor gaan we op zoek naar een ruimere locatie. Sinds dit jaar maken we onze eigen wijn en komend jaar komt er een forellenvijver en gaan we varkens houden. Ook verdiepen we ons in de ontwikkelingen van agroforestry (boslandbouw) en permacultuur.'
Verhaal
Hurkmans gelooft in de kracht van culinair. 'De belangstelling vanuit de markt voor lokale foodproducten is groot. Ook het foodtoerisme neemt toe. Mensen die bij ons op de boerderij verblijven of vergaderen, nemen altijd iets mee. Lokale producten horen bij de beleving van een bestemming. Misschien verkopen we wel meer verhaal dan product.'
Ook met de maaltijdboxen speelt De Heische Hoeve in op het regionale verhaal. Want behalve de recepten en regionale producten waarmee thuiskoks zelf een menu kunnen koken, geeft Kanters extra aanwijzingen, bijvoorbeeld voor wildplukken in de regio. 'Bij het herfstmenu past klaverzuring. Qua smaak een aanvulling en volop te vinden in De Maashorst. Ik beschrijf de kenmerken en stuur mensen op pad, zodat ze de regio echt leren kennen.'
Duurzaamheid
Ook duurzaamheid is een pijler. Lokaal en duurzaam zijn als vanzelfsprekend aan elkaar verbonden, maar als chef-kok van De Heische Hoeve wil Kanters nog een stap maken. Hij streeft bij de productontwikkeling naar een circulaire economie. De brouwgerst van de whiskystokerij is daarvan een goed voorbeeld. Het restproduct bierbostel is voedzaam en Kanters gebruikt het om granola van te maken. 'Daarnaast leveren we het als veevoer aan koeien- en varkensboeren in de regio. Vervolgens kopen wij daar weer het vlees voor in onze maaltijdbox. Zo is de cirkel rond.'
Het samenstellen van de maaltijdboxen vereist planning. Want wie werkt met streekproducten, moet vooruitdenken. Rundvlees in de maaltijdbox? 'Dan moet er eerst een koe worden afgemest en naar het slachthuis. Dat moet je dus al maanden van tevoren weten. Hetzelfde geldt voor de groentes geteeld in de groentetuin van IBN. We maken al een jaar van tevoren een teeltplan.' Dat de producten alleen uit de regio komen, maakt de maaltijdbox ook exclusief. Kanters: 'We gaan onze producten niet uit Azië halen, dus als het op is, is het op.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #18589
Gebruikt, P.O.A.
-
Fella TH 1100 Hydro
2008, € 3.000
-
SOLIS SOLIS 26
2022, € 10.500
-
Massey Ferguson 7619
2015, € 59.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %