Boer Delfland heeft grond nodig
Als niet wordt ingezet op een betere landbouwstructuur, zal het landbouwareaal in Midden-Delfland de kritische ondergrens bereiken. Daarvoor waarschuwt LTO Noord. Grond moet beschikbaar komen en blijven voor boeren die willen doorontwikkelen.
'Zoek een goed evenwicht tussen wereldmarktboeren en extensieve natuurboeren, voor beiden is ruimte in Midden-Delfland. Maar zorg wel voor voldoende kritische massa, zodat het gebied aantrekkelijk blijft voor melkveehouders. Anders valt het gebied om!'
Met die dringende aanbevelingen lichtte Stan Gloudemans van Stichting Kavelruil Zuid-Holland deze week in Schipluiden een onderzoek naar de landbouwstructuur van Midden-Delfland toe. 'Het gebied ligt al geïsoleerd en als het te klein wordt, krijg je toeleveranciers en melkophalers hier moeilijk heen', zegt Gloudemans.
Perspectieven in beeld
Afgelopen maanden bracht de stichting de landbouwstructuur en de perspectieven van de boeren in beeld, onder meer met een analyse uit geografische informatiesystemen en gesprekken met vrijwel alle ondernemers.
Midden-Delfland telt zo'n 55 boeren, voornamelijk melkveehouders, waarvan 34 met opvolger. Over het algemeen is de verkaveling in het gebied niet slecht, met voldoende huiskavels. 'Het gebied is te groot om alleen in te zetten op een soort stadsrandlandbouw. Dat gaat ten koste van de gangbare landbouwbedrijven met een opvolger, die het gebied mede overeind houden.'
Beschikbare grond
Er is grond beschikbaar om de landbouwstructuur up-to-date te houden. Zo heeft de gemeente 135 hectare in bezit. Daarnaast zijn er veel stoppers die grond verhuren en daar komen er nog meer van bij.
Grond is nodig voor om 'wereldmarktboeren' te laten groeien, voor de extensivering van natuur- en biologische boeren, voor de reconstructie van de N468 en voor natuurcompensatie. LTO Noord Delflands Groen en gemeente Midden-Delfland willen de stichting opdracht geven om werk te maken van behoud van een goede landbouwstructuur.
Onder kritieke grens
'Als we niets doen, zitten we over tien jaar onder de kritische grens. De grond die er nog is, hebben we voor de bedrijfsvoering nodig. Verder afknabbelen is niet wenselijk', liet voorzitter Arnold van Adrichem weten tijdens de presentatie.
'Gelukkig is er geld van de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam om aan de verkaveling te werken. Ook denken we dat de nieuwe wethouder Sonja Smit genoeg boerengevoel heeft om dit te laten slagen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor, compact 4066R (KK) #30893
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (BV) #31680
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF10803T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 Dyna-6
2006, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %