In Engeland nog steeds fraude met bijmengen vlees
Uit een test op 665 vleesmonsters die de Britse Food Standard Agency (FSA) heeft gedaan, blijkt dat 146 daarvan DNA bevatte van dieren die niet op het etiket gespecificeerd stonden. Dat meldt Foodlog.
Het gaat om vleesproducten (vooral gehakt en worst) van 487 bedrijven, waaronder restaurants en supermarkten, uit Engeland, Wales en Noord-Ierland. Met driekwart (77 procent) van het als lam gelabelde vlees bleek iets mis te zijn, gevolgd door rundvlees (20 procent) en geit (13 procent).
Het vaakst koeien DNA
Koeien-DNA werd het vaakst als 'vreemde' toevoeging aangetroffen. varken, kip, schaap en kalkoen iets minder. De FSA spreekt van 'opzettelijke toevoegingen' omdat het percentage ongespecificeerd DNA boven de 1 procent ligt. Dat kan niet het gevolg geweest zijn van vermenging van vleessoorten via eventuele restjes die in dezelfde fabriek met elkaar in aanraking komen door onvoldoende hygiëne, aldus FSA..
Eerder bleek in een klein onderzoek in Italië dat 57 procent van het vlees 'vreemd' DNA bevatte. In Canada werd vorig jaar ongespecificeerd DNA gevonden in 20 procent van de worstjes.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
VTM GM1250-2/7 Mestvork
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZND) #65695
Gebruikt, € 5.247
-
Fendt 412 Vario COM1
2003, P.O.A.
-
Claas Celtis 436 RX
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %
-
Donderdag10° / 5°75 %