Steeds meer fosfaatknelgevallen
Elke voerleverancier en elk adviesbureau, zelfs CRV, heeft een fosfaatplanner beschikbaar. Een koud kunstje dus om precies binnen de grenzen te blijven. Maar dat is minder gemakkelijk dan het lijkt.
De fosfaatproductie is afhankelijk van het aantal stuks vee en de productieklasse. Na afvoer van drie koeien verwachtte ik daarom minder fosfaatrechten nodig te hebben. Verrassend genoeg gaf de planner aan dat er 100 kilo aan fosfaatrechten extra nodig zou zijn. Door de afvoer was de gemiddelde jaarproductie gestegen en kwam de veestapel net een productieklasse hoger uit, waardoor er op papier 0,8 kilo fosfaat per koe meer wordt geproduceerd.
Grootste onzekere factor bij het invullen van de fosfaatplanner is de grootte van de fosfaatruimte op het bedrijf. Voor melkveehouders die de veestapel gelijk houden aan vorig jaar, is het meestal best overzichtelijk. Dan kan de productieruimte op de beschikking worden ingevuld. Listiger wordt het wanneer er afspraken met inschaarders zijn gemaakt, bezwaren zijn gemaakt over een niet erkende grondgebondenheid of een onjuiste beschikking is verstuurd.
Hoofdpijn ontstaat er wanneer fosfaatrechten zijn bijgekocht. Het lijkt eenvoudig: de koper maakt geld over en de verkoper laat de rechten overschrijven. Door de vele losse eindjes in de regelgeving loopt dat nogal eens anders.
Grootste onzekere factor bij het invullen van de fosfaatplanner is de grootte van de fosfaatruimte op het bedrijf
Door de voorgestelde wijzigingen in de wetgeving voor vleesveebedrijven worden alle transacties waarbij vleesveebedrijven zijn betrokken, al vanaf half februari vastgehouden. Het lijkt er zelfs op dat vleesveehouders de ondertekende transactie eenzijdig alsnog kunnen ontbinden. Het feit dat vleesveehouders pas in oktober aan kunnen geven of zij kiezen voor het inleveren van de rechten, maakt dat deze transacties dus pas vlak voor kerst worden afgehandeld. Of niet…
Een volgend probleemdossier lijken deelnemers aan de stoppersregeling te vormen. De rechten van stoppers die op 1 januari 2018 het bedrijf al hadden verkocht, worden met terugwerkende kracht weer ingenomen, ook als deze al zijn verkocht. De verkoper die netjes heeft betaald en de rechten bijgeschreven had gekregen, wordt met één pennenstreek de rechten weer afgepakt.
De groep knelgevallen wordt door het handelen van de overheid op deze manier per week groter.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HA) #60895
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GA6000 hark
2000, P.O.A.
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (HA) #24505
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota Frontgewicht 40kg losse gewichten Kubota
Gebruikt, € 124
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %