Regels Crispr-Cas wreken zich al
Het Agricultural Research Service (ARS) in Albany, Californië, heeft een technologie ontwikkeld om meerdere genen te stapelen. In Europa vallen nieuwe technieken als Crispr-Cas onder de gmo-wetgeving en dat zet veredelingsbedrjven op achterstand.
Wetenschappers van het ARS hebben een manier gevonden om het proces van het stapelen van meerdere genen in een gewasplant te stroomlijnen. Ze hebben een betrouwbare methode ontwikkeld, die het gemakkelijker maakt om eigenschappen van gewassen te verbeteren. Het biedt onder andere kansen om aardappelen beter resistent te maken tegen phytophthora.
Verwacht wordt dat de technologie het veredelingsproces zal versnellen voor de ontwikkeling van nieuwe rassen die beter zijn toegerust om hitte en droogte te verdragen, hogere opbrengsten te produceren en een groot aantal ziekten en plagen kunnen weerstaan. Dit zorgt voor minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en voorkomt opbrengstverliezen.
Meerdere genen
'Het maken van genetische verbeteringen die eerder moeilijk of onmogelijk waren, zal veel gemakkelijker zijn omdat we nu niet slechts één of twee genen, maar meerdere genen in een plant kunnen invoegen op een manier die tot voorspelbare resultaten zal leiden', zegt ARS-bioloog Roger Thilmony.
Omdat in Europa soortgelijke veredelingstechnieken geen uitzondering vormen op de huidige gmo-wetgeving, is de Europese plantenveredeling in een isolement gezet. Ontwikkelingen in Amerika gaan door, terwijl de plantenveredeling in de EU met lede ogen moet toekijken.
Plantum en LTO
LTO Nederland en de brancheorganisatie van veredelings- en vermeerderingsbedrijven Plantum pleiten er daarom voor de nieuwe technieken zonder extra regels toe te staan. Voor bedrijven als HZPC is het dan niet nodig om Crispr-Cas buiten Europa toe te passen.
De Gaantry-genenstapelingstechnologie werd begin deze week in The Plant Journal gepubliceerd. De techniek is gratis beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is. Een Amerikaans handelsbedrijf is van plan het te gebruiken om meerdere genen in aardappelen in te brengen om ze beter bestand te maken tegen phytophthora.
Moeite
'We hebben jarenlang moeite gehad om meerdere ziektebestendige genen in aardappelen te stoppen. Het zijn lange, complexe genen. Met bestaande technologieën is het extreem moeilijk. De Gaantry-technologie zal ons enorm helpen', zegt Craig Richael, directeur onderzoek en ontwikkeling van J.R. Simplot Co in Idaho.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Schudder HIT 4.54 T (SB) #26167
Gebruikt, € 8.127
-
John Deere Tractor 6135M (MD) #27504
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6145R (MG) #31149
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %