Meer in Brussel, minder op de boerderij
Elke dag kijk ik naar de weersvoorspellingen. Dat belooft weinig goeds. De droogte houdt voorlopig aan.

Je kunt de boer van zijn boerderij halen, maar de boerderij niet uit de boer, ook al besteed ik tegenwoordig het grootste deel van mijn tijd in Brussel. Sinds een goed jaar woon ik niet meer op de boerderij. Een bedrijfsleider woont er nu en runt het bedrijf. Dit geeft mij meer tijd voor mijn werk in Brussel, maar zorgt ook dat ik wat meer vrije tijd heb.
Na een jaar kan ik zeggen erg blij te zijn met deze keuze. Het vee is hartstikke gezond en het bedrijf ziet er spic en span uit. Dat vind ik belangrijk, want ik wil niet dat mensen kunnen zeggen: 'Die Huitema kan het mooi vertellen, maar op zijn bedrijf is het een rommeltje.'
In de weekenden en wanneer het Europees Parlement niet vergadert, ben ik nog geregeld op de boerderij te vinden. Dan krijg ik een lijstje mee met wat er nog moet gebeuren. Prachtig toch! Ik vind het heerlijk om weer te melken en op de trekker te stappen. Dan kan ik mijn werk in de politiek relativeren en kom ik met frisse energie en nieuwe ideeën terug in Brussel.
Je kunt de boer van zijn boerderij halen, maar de boerderij niet uit de boer
Het afgelopen jaar heb ik me vooral ingezet voor kunstmestvervangers, zodat die gebruikt mogen worden boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest. Dat is gelukt, al moeten we hierop nog tot 2020 wachten.
Verder hebben we succes geboekt door het preventief gebruik van antibioticum in veevoer Europees te verbieden. Iets wat in Nederland al in 2006 is verboden. Belangrijk voor mens en dier, maar dus ook voor een gelijk speelveld.
Uiteraard ben ik ook intensief bezig geweest met de Brusselse kant van het fosfaatrechtenstelsel en niet te vergeten met gewasbescherming.
Na de zomer zal vooral het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) me bezighouden. Namens het Europees Parlement ben ik een van de onderhandelaars die samen met de landbouwministers over de uiteindelijke tekst zal moeten beslissen. Boeren moeten beter in staat worden gesteld hun inkomen uit de markt te halen. Investeringen op het gebied van duurzaamheid, klimaat en dierenwelzijn moeten kunnen worden terugverdiend.
Veel boeren en tuinders willen hun bedrijf graag verder verduurzamen, maar weten niet altijd hoe. Ze lopen vaak tegen onzekerheid en conflicterende wetgeving aan. Wat zijn de consequenties voor mestplaatsingsruimte, gebruik gewasbeschermingsmiddelen, betalingsrechten et cetera?
Deze zomer ga ik actief naar deze voorbeelden op zoek, zodat ik in september opnieuw met nieuwe ideeën en frisse energie aan de slag kan. Goede zomer!
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6120M (BV) #692392
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6175R (SO) #64452
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC
2014, € 8.850
-
Deutz-Fahr DX 4.30 trekker 2WD
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %