Warm weer drukt stempel op markt pioenen

Telers van pioenrozen hebben door het warme weer in mei niet alles kunnen oogsten. Tekort aan personeel weerhield hen ervan.

Warm+weer+drukt+stempel+op+markt+pioenen
© Ruben Meijerink

Vooral in de laatste oogstweek, eind mei, zijn pioenen op het land uitgebloeid, zegt Ron Hoogeveen, specialist pioen bij de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) in Lisse. 'Toen was het ook 's nachts warm.'

Doorgaans gaan telers meerdere keren door het gewas om te oogsten, maar bij bedrijven is dat beperkt gebleven tot één keer. 'Een tekort aan personeel en de korte oogsttijd waren hiervan de oorzaak', zegt Hoogeveen.

Toekomst

Aad Vernooy, netwerkcoördinator van onder andere zomerbloemen bij LTO Glaskracht Nederland, signaleert eveneens het probleem van personeelstekort. 'Dat zou in de toekomst nog wel meer kunnen gaan spelen', denkt hij.

Sarah Bernhardt vult nog ongeveer 40 procent van de markt

Aad Vernooy, netwerkcoördinator van onder andere zomerbloemen bij LTO Glaskracht Nederland

De pioenteelt in Nederland dijt al jaren uit. Werden er vijf jaar geleden op 600 hectare pioenrozen geoogst, dit jaar gebeurde dat op zo'n 800 hectare. 'De volumes worden groter en de weersomstandigheden veranderen', legt Vernooy uit. Hierdoor wordt het moeilijker om de werkzaamheden te plannen.

Late start

De warme oogstomstandigheden van dit jaar zijn er ook debet aan dat pioenen zeer warm in de koeling gingen. Dat heeft zijn weerslag op de kwaliteit van de bloemen en is bijvoorbeeld aan het buitenste blad van de bloem zichtbaar, zegt Hoogeveen.

Ondanks deze perikelen spreekt de CNB-man van een goede markt voor de pioenroos dit jaar. Het seizoen startte later dan normaal waardoor er vanaf het begin wel prijsdruk was, zegt hij. Maar daarvan is de markt nu verlost door een verminderd aanbod.

Prijs

'Er worden pioenen boven 1 euro per stuk verkocht', schetst Hoogeveen de huidige marktsituatie. Een goede Sarah Bernhardt leverde deze week 0,47 euro per stuk op. Daarentegen is er gedurende het seizoen voor kwalitatief mindere bloemen ook onder 0,10 euro per stuk betaald.

Sarah Bernhardt, al een eeuwigheid (de bloem stamt uit 1906) de topper in de pioenenmarkt, vult nog ongeveer 40 procent van de markt, schat Vernooy in. De bloem, waarvan de telers meer massa snijden dan van andere soorten, gaat vooral naar de retail. Kleurvastheid, een gelijkmatige groei, voldoende knoppen, geur en een bloeiperiode die lang genoeg is, zijn in de retailmarkt belangrijke uitgangspunten.

Wit en hybride

'In opkomst zijn witte en hybride soorten', zegt Vernooy. 'De hybridebloemen hebben ervoor gezorgd dat het seizoen voor pioenrozen van de koude grond langer is dan tien jaar geleden. In vergelijking met die tijd is de verkoop tien dagen naar voren gehaald', vertelt Hoogeveen. 'Jacorma heeft ervoor gezorgd dat het seizoen aan het eind wat is opgerekt.'

De veredeling van pioenrozen is de laatste jaren goed op gang gekomen. Maar de vermeerdering van pioenen vormt nog een obstakel voor snelle vernieuwingen. Daar gaat jaren overheen.

FloraHolland

Bloemenveiling Royal FloraHolland meldt dat het tot en met mei iets meer dan 50 miljoen pioenen heeft verhandeld. Ten opzichte van 2017 is dit een stijging van 7,8 procent.

De gemiddelde prijs lag tot begin juni op 0,503 euro, wat 15,5 procent lager is dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. De omzet van FloraHolland daalde hierdoor met 9 procent naar 25,2 miljoen euro.

Rusland

Hoogeveen en Vernooy signaleren dat er dit jaar veel pioenen naar Rusland gaan. De pioen is voor de Rus een bloem met status, verklaart Vernooy de belangstelling.

De toegenomen populariteit heeft de bloem niet alleen aan zichzelf te danken. Het vermoeden bestaat dat de groei van de pioenexport naar Rusland ook te danken is aan de slechte kwaliteit van Afrikaanse rozen dit jaar. Dit continent heeft te kampen met veel regen en kou, waardoor botrytis.

China

China is een ander land waar de belangstelling voor de pioen groeit. Hoogeveen vertelde tijdens de dinsdag in Lisse gehouden vakavond pioen dat hij herhaaldelijk Chinezen bij CNB op bezoek krijgt die zich willen verdiepen in de pioenteelt.

'Het zijn doorgaans mensen die goed zijn voorbereid en die hun kennis van de Nederlandse pioenteelt willen vergroten en daarmee in China aan de slag willen.'

Toename

De CNB-man verwacht dat de komende tien tot vijftien jaar de stekkenexport naar China zal toenemen.
De pioendag werd georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland en CNB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer