Frankrijk ageert tegen Europese landbouwbezuiniging
De voorgenomen bezuinigingen op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de periode 2021- 2027 verdelen de Europese Unie. Vooral Frankrijk reageert fel en noemt de beperking van het landbouwbudget met 5 procent 'onacceptabel'.
De Franse minister van Landbouw, Stéphane Travert, liet aan Franse media weten dat hij denkt dat de boerenbedrijven verzwakken door een dergelijke bezuiniging op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Travert vreest op termijn zelfs voor de levensvatbaarheid van agrarische bedrijven in zijn land. De Franse premier, Édouard Philippe, liet zich in soortgelijke kritische bewoordingen uit.
Travert is strijdbaar en legt zich niet neer bij de plannen. 'Dit is slechts een voorstel dat de commissie op tafel legt. We staan ??aan het begin van de onderhandelingen en we moeten vanaf vandaag een aantal lidstaten verenigen om ervoor te zorgen dat we de koers van dit voorstel kunnen omkeren.'
• Lees ook: Landbouwbezuinigingen vallen volgens Hogan mee
Bondgenoot Duitsland
Die bondgenoten in Europa denkt Frankrijk gevonden te hebben in Ierland, Spanje en Portugal. Met deze landen heeft Travert de voorstellen reeds besproken.
Frankrijk vindt ook een mogelijke partner in Duitsland. De Duitse minister van landbouw, Julia Klöckner, liet weten dat de door Brussel voorgestelde bezuinigingen op de EU-landbouwbegroting hard aankomen.
In eerste instantie vreesde Klöckner voor grotere bezuinigingen op het landbouwbudget, maar ook de beperking van 5 procent doet pijn, zo meldde de CDU-politica. Zij noemde het voorstel een goede basis voor verdere discussie.
• Lees ook: Korting landbouwbudget mogelijk nog pijnlijker
Winnaars en verliezers
Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Nederland zijn om een andere reden niet blij met de voorstellen. Deze landen wordt gevraagd meer bij te dragen aan Europa, waarbij zij minder terugontvangen uit Brussel. Politici uit deze vier landen hebben aangegeven dat ze de bezuinigingen niet ver genoeg vinden gaan.
De voorstellen zijn in een aantal landen wel goed ontvangen. Boeren in de Baltische staten gaan er mogelijk op vooruit omdat zij een hogere hectarepremie krijgen toegekend.
Eurocommissaris Phil Hogan van Landbouw maakte begin mei de budgetvoorstellen bekend. Deze voorzien onder meer in een daling voor de directe betalingen aan boeren met 4 procent.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 716 Vario
2001, P.O.A.
-
Massey Ferguson Tractor 3640 (WD) #46915
Gebruikt, € 56.580
-
Claas Arion 430 cis
2011, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120R (LH) #29959
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %