Kasgroenten groeien op restwater
In het glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland bij Dinteloord is donderdag een ondergrondse zoetwatervoorziening officieel in gebruik genomen. Tuinders zijn zo verzekerd van voldoende hoogwaardig gietwater bij langdurige droogte in de zomer.
Jaarlijks voorziet het ondergrondse waterbergingssysteem in 300.000 kubieke meter aanvullend gietwater. Dit systeem kan per uur 200 kubieke meter gietwater leveren aan de lokale tuinders die met een ringleiding zijn aangesloten op de ondergrondse waterberging.
'De tuinders zijn op deze wijze altijd verzekerd van voldoende zoetwater, zonder een groot beslag te doen op de schaarse bovengrondse ruimte', licht directeur Piet Janmaat van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) toe. 'De waterberging ligt onder de plaatselijke ecologische verbindingszone.'
Gietwaterbron
Suiker Unie verwerkt van september tot januari ruim 3 miljoen ton suikerbieten tot suiker, een proces waarbij vooral veel water vrijkomt; een suikerbiet bestaat voor driekwart uit water. Een deel van dit restwater wordt nu gezuiverd tot hoogwaardig zoetwater en is beschikbaar voor tuinders als aanvullende gietwaterbron.
Naast levering aan de glastuinbouw wordt het water ook gebruikt door de suikerfabriek zelf. Gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte en Financiƫn) noemde deze voorziening een mooi voorbeeld van duurzaamheid waarbij Suiker Unie en glastuinders optimaal gebruikmaken van elkaars reststromen, installaties, kennis en talenten.
Meerwaarde voor hele gebied
'Bovendien realiseren ze ook meerwaarde voor het hele gebied, bijvoorbeeld rond biodiversiteit, bodemkwaliteit en het landschap', zegt Van Merrienboer. De ondergrondse voorziening voor zoetwater is ontwikkeld door het wateronderzoeksinstituut KWR en is een initiatief van Suiker Unie en de TOM, een samenwerkingsverband tussen ZLTO en de provincie Noord-Brabant.
Sinds 2010 ontwikkelen Suiker Unie en de TOM het moderne agrifoodcluster Nieuw Prinsenland, met 50 hectare bedrijventerrein en 200 hectare glastuinbouw. 'Continue beschikbaarheid van een goede kwaliteit zoetwater is essentieel voor de tuinders in het glastuinbouwgebied', zegt Janmaat. 'Maar het is lastig te realiseren in een omgeving met beperkte zoetwateraanvoer en brak grondwater.'
Ondanks dat al het hemelwater wordt opgevangen in bovengrondse bassins, blijft in droge perioden een fors zoetwatertekort bestaan. 'De ondergrondse zoetwatervoorziening vangt dit tekort op.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z545R (SO) #692977
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (KK) #692304
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (MM) #692295
Gebruikt, € 3.950
-
RS330 VRF
Gebruikt, € 750
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %