LTO Glaskracht Nederland: CBS zit mis met cijfers bio-bestrijders
LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruitHuis bestrijden dat op minder bedrijven of op een kleiner areaal biologische bestrijders worden toegepast. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht eerder deze week een bericht van die strekking uit.
Een recent intern onderzoek onder de leden van GroentenFruitHuis en de monitoring van de NVWA in 2016 bevestigen dat biologische bestrijders nog altijd in grote getale worden ingezet. In de teelt van tomaat, komkommer en paprika wordt op vrijwel 100 procent van het Nederlandse teeltareaal biologische bestrijders ingezet, zo menen LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruitHuis.
'Zonder deze natuurlijk vijanden zijn tomaten, komkommers, paprika's en andere gezonde kasgroenten immers niet te telen', stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.
Preventief leger
Het CBS meldde onlangs dat in de glasgroentesector minder biologische bestrijders worden toegepast door de komst van nieuwe veredelingstechnieken en technologische innovaties. LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruitHuis signaleren wel een wijziging in de manier van inzetten van de biologische bestrijders.
'In de teelt van tomaat, komkommer en paprika wordt op vrijwel 100 procent van het Nederlandse teeltareaal biologische bestrijders ingezet'
Voor de verandering in aantallen per bedrijf noemt LTO Glaskracht Nederland meerdere oorzaken. Ten eerste zet iedere ondernemer bij de start van een nieuwe teelt preventief een leger van biologische bestrijders in. Dat gebeurt soms al in de opkweekfase. Om dit leger op sterkte te houden en te vermeerderen voert de ondernemer de biologische bestrijders bij met onder meer stuifmeel of kreefteneitjes.
Voorzorgsmaatregelen
Ten tweede worden de goed getrainde biologische bestrijders binnen het bedrijf van de ene teelt of kas uitgezet naar de volgende teelt of kas. Door deze voorzorgsmaatregelen zijn plagen die de kas binnenkomen redelijk snel te bestrijden en zijn minder biologische bestrijders nodig.
In het verleden werden biologische bestrijders via een weekkalender ingezet. Dat is door deze innovatie systeemmaatregelen niet meer nodig. Er ontstaat hierdoor in de kas een duurzaam productie-ecosysteem met aandacht voor mens, milieu en omgeving waarmee de ondernemers ziekten en plagen aanpakken.
Minder gewasbeschermingsmiddelen
Jaarlijks zetten ondernemers in de glastuinbouw meer dan 15 miljard biologische bestrijders uit. Tegen de meeste plagen worden tegenwoordig natuurlijke vijanden ingezet. Denk hierbij aan diverse soorten roofwantsen, roofmijten en sluipwespen. Hierdoor is de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen dat in de kas wordt toegepast de afgelopen dertig jaar sterk gedaald, aldus LTO Glaskracht.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6R 250 (LH) #25258
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #135518
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Europrofi I
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 302 ED
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %