Kans op varkenspest in Nederland klein
De kans dat Afrikaanse varkenspest (AVP) Nederland binnenkomt wordt momenteel als klein ingeschat. Alert zijn en bewust en verantwoord handelen door onder andere varkenshouders, jagers en burgers in het algemeen zijn daarbij van groot belang om de ziekte buiten Nederland te houden.
Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research. Afrikaanse varkenspest (AVP) is een virusziekte waar alleen wilde zwijnen en gehouden varkens gevoelig voor zijn. Er is tot 100 procent dodelijk verloop in een populatie. Duitsland maakt zich grote zorgen, zeker sinds de verspreiding van AVP naar Tsjechië en het gebied rond Warschau in Polen. Duitsland overweegt zelfs om 70 procent van de wilde zwijnen af te schieten.
Ook Nederlandse varkenshouders maken zich zorgen en dringen via hun brancheorganisaties aan op doeltreffende en uniforme maatregelen in de Europese Unie. In januari 2018 zijn door de Tweede Kamer vragen gesteld over AVP aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Menselijk handelen
Onderzoek naar de verspreiding van AVP in Oost-Europa wijst uit dat menselijk handelen een belangrijke rol speelt, zeker bij grote afstanden tussen twee uitbraken. Het virus kan zich direct van dier naar dier verspreiden.
De kans dat AVP Nederland bereikt, schat Wageningen Bioveterinary Research op dit moment in als klein. De kans dat de ziekte via directe verspreiding tussen wilde zwijnen Nederland binnenkomt is op dit moment zelfs verwaarloosbaar. Daarvoor is de afstand nog veel te groot.
Besmette producten
De kans dat AVP door menselijk handelen Nederland bereikt, hangt heel erg af van in hoeverre producten van besmette dieren of bijvoorbeeld geschoten zwijnen meegenomen worden naar Nederland en vervolgens bij gehouden varkens of wilde zwijnen terechtkomen.
Dit kan bijvoorbeeld door het weggooien van (resten van) dergelijke producten, waaronder gedroogde worst, salami, of resten van een geschoten wild zwijn in de omgeving (open vuilnisbak of direct in de omgeving) of ze mee te nemen naar een varkensbedrijf.
Niet te voorspellen
Het virus kan tot wel zes maanden, zo niet een jaar, overleven in aanwezigheid van eiwit, zoals in vlees, en in bevroren producten nog langer. Hierdoor zijn ook langer bewaarde producten nog een bron van infectie. Dit soort incidenten zijn niet te voorspellen. De kans is momenteel zeer laag te noemen, maar het kan helemaal niet gebeuren, over 20 jaar een keer, of al morgen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5085M (WD) #63089
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5S.125 Dyna-4
2023, P.O.A.
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %