Provincies stellen rietproef Lauwersmeer uit
De rietproef in het Lauwersmeer gaat dit jaar niet door. Dat hebben provincie Groningen en provincie Fryslân donderdag in overleg met Wetterskip Fryslân en waterschap Noorderzijlvest besloten.
De proef zou plaatsvinden van 15 februari tot 1 april in het Lauwersmeergebied. Volgens de provincies blijft er te weinig tijd over om dit jaar een proef uit te voeren die zinvol is op ecologisch vlak. Reden hiervoor zijn de beroepen en voorlopige voorzieningen van vooral boeren en eigenaren van recreatiewoningen die tegen de peilproef zijn.
De peilverhoging van maximaal 41 centimeter in het Lauwersmeer om de rietkraag te herstellen stuit op veel verzet van met name boeren en eigenaren van recreatiewoningen in Lauwersoog. Zij vrezen voor overlast als verzilting en schade aan hun gebouwen.
Prullenbak
Verschillende malen gingen ze dit jaar naar de rechter in de hoop dat deze de watervergunning het monitoringsplan naar de prullenbak verwees.
Vorige week en deze week vroegen ze bij de Raad van State in Den Haag en Rechtbank Noord-Nederland om de peilproef op te schorten.
Zowel de rechtbank en Raad van State als de wees dit spoedverzoek af. Volgens hen heeft het waterschap juist gehandeld bij de watervergunning en het monitoringsplan.
Gesprek
Deze gerechtelijke uitspraken geven de provincies 'alle vertrouwen om de rietproef volgend jaar te kunnen uitvoeren. Bij de provincies eeft zorgvuldigheid in het hele proces voorop gestaan en dat wordt bevestigd door de gerechtelijke uitspraken.'
Ondanks dat uit voorstudies en het oordeel van de rechtbank is gebleken dat het risico op extra verzilting door de rietproef niet waarschijnlijk is begrijpen de provincies de zorg van de boeren als het gaat om verzilting die nu al in het gebied aan de gang is, stellen zij. Daarom gaan zij dit jaar verder in gesprek met de landbouw.
LTO Noord-bestuurder Tineke de Vries vindt het besluit van de provincie om de proef dit jaar niet door te laten gaan 'zeer verstandig'. 'Volgende week vriest het ook nog, dus er kan geen buis of pomp geplaatst worden als voorbereiding op de proef.'
Zij wil het komend jaar gebruiken om in te zetten op een goede monitoring. 'Die oproep doe ik ook aan de provincie. Want je kunt bij de rechter wel 100 procent gelijk krijgen, maar als je geen draagvlak hebt, dan blijf je verzeild in procedures.'
LTO Noord overweegt nog of ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraken van de rechter.
Accepteren
Volgens gedeputeerde Henk Staghouwer moet de landbouwsector accepteren dat het waterschap en de provincie, gelet op de uitspraken van de rechter, hun huiswerk goed hebben gedaan. 'Er is een deugdelijke schadevergoeding. We hebben meer maatregelen genomen dan nodig waren. Niemand kan ons daarvan beschuldigen. En de rechter bevestigt dat', geeft hij aan.
Met de proef in het Lauwersmeer kan de landbouw samen met de provincie kijken hoe sterk die verziltingsproblematiek is, stelt hij. 'Een bedreiging kan omgezet worden in een kans. We kunnen maximaal het gesprek gaan voeren over de kennis die we tijdens de proef opdoen. En elkaar niet bevechten. Want dat schiet niet op.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Trioliet SOLOMIX-2 2000-VLL-B
2013, € 12.500
-
GA7301
Gebruikt, € 5.500
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6200 (WD) #59211
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %