Duintuin is specialist in pakketten
De Duintuin in Heemskerk is een zorgkwekerij die verschillende groenten, kruiden en kleinfruit kweekt. Het bedrijf verkoopt zijn producten op markten en in pakketten die particulieren, scholen en restaurants online kunnen bestellen.
De Duintuin is in 2014 opgericht door André Nelis en zijn vrouw Svetlana. Nelis komt van een melkveebedrijf in Haarlemmerliede. Na zijn opleiding aan de Hogere Landbouwschool in Leeuwarden was het vanwege het melkquotum vrijwel onmogelijk om in Nederland zelf een melkveebedrijf te beginnen. Nelis liep stage bij bedrijven in Frankrijk en Noord-Amerika en ging vervolgens aan de slag bij een modern melkveebedrijf in Noord-Frankrijk. Op den duur beviel dat niet en ging hij terug naar Nederland.
'Na verschillende banen heb ik me laten omscholen tot douanedeclarant en dat werk heb ik zestien jaar gedaan', zegt Nelis. 'In de tussentijd heb ik veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan. In 2013 werd ik boventallig en wilde ik terug naar mijn 'roots'.'
Nelis wilde een zorgtuin beginnen en ging in zee met de SIG, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking of een aan autisme verwante stoornis. De samenwerking verliep niet zoals gewenst. De Duintuin ging onder eigen vlag verder en is nu aangesloten bij Stichting Heemz.org. Dit collectief van kleinschalige zorgboerderijen en -bedrijven in Noord-Holland ondersteunt de zorgbedrijven op kwaliteits-, administratief en financieel vlak.
Wij kijken hoe wij mensen kunnen ondersteunen in hun talenten en bij wat ze graag willen
Online bestellen
Vanaf het begin wilde Nelis zijn producten zelf verkopen: op markten en als pakketten die mensen online kunnen bestellen. Dat bleek een ongekend succes: De Duintuin verkoopt zo'n 120 pakketten per week, die worden gemaakt met de deelnemers van de dagbesteding. Het bedrijf bezorgt de pakketten met drie eigen bussen op verschillende afhaalpunten van Alkmaar tot Heemstede, bij mensen thuis, op scholen en aan restaurants. De Duintuin staat verder op de weekmarkt in Heiloo.
De plaats op de markt in Castricum heeft de kwekerij in juni 2017 af moeten staan, omdat de marktmeester de concurrentie met andere groenteboeren te groot vond. Inmiddels heeft de sociale onderneming een nieuwe plek gevonden, net buiten het centrum van Castricum. De vaste klanten hebben de weg erheen gevonden en ook toeristen die een fietstochtje maken, doen regelmatig inkopen.
Naast de zelfverbouwde producten verkoopt De Duintuin ambachtelijk brood van Bakkerij de Basis in Velsen-Noord en biologische kaas. 'De Dinkelhoeve in Heemstede verkocht al belangeloos onze producten in haar boerderijwinkel. Toen onze klanten vroegen om biologische kaas, hebben we besloten om die ook in onze pakketten op te nemen', vertelt Nelis.
Koreaans en Russisch
'We verkopen ook biologische olijfolie en kimchi, een Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Mijn vrouw Svetlana is Russisch en maakt milde en knapperige zuurkool van onze witte kool en soep met parelgort voor in de pakketten. We nemen honing af van een plaatselijke imker, via de Buurderij, een initiatief dat is over komen waaien vanuit Frankrijk.'
De Duintuin heeft vijf deelnemers met verschillende aandoeningen en wil dat aantal nog uitbreiden. Naast Nelis en zijn vrouw zijn vijftien vrijwilligers actief voor het websitebeheer, als chauffeur, om in de tuin te helpen en achter de marktkramen te staan.
Sinds een jaar is Annemieke Ederzeel als zzp'er verbonden aan de Duintuin. Zij is samen met Nelis verantwoordelijk voor de begeleiding van de deelnemers. De psychologe is ook al als coördinator van het voedselbos verbonden aan het Hof van Kijk Uit in Castricum, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de horeca, het duinatelier of het groen werken.
Uitgangspunt
'Waar het in beide ondernemingen om gaat, is dat deelnemers en vrijwilligers kunnen doen wat bij hen past. Ons uitgangspunt is dat wij altijd kijken naar welke talenten mensen hebben, wat ze graag willen en hoe wij hen daarbij kunnen ondersteunen. Er heerst een gezellige, familiaire sfeer en dat willen we graag zo houden', zegt Ederzeel. 'De Duintuin was ook van de partij op de kerstmarkt van Hof van Kijk Uit en vanaf januari gaan we ook aan hen leveren.'
De zorgkwekerij zit nu op twee verschillende locaties: in het duingebied pacht de onderneming een terrein van ruim 1 hectare met daarop een aantal tunnelkassen en een kantine. Bij een bevriende boer op een andere locatie beschikt De Duintuin over een schuur waarin de medewerkers de pakketten samenstellen.
Crowdfunding
Nelis: 'Het liefst zou ik alles op één terrein hebben, want dan kunnen we veel gemakkelijker samenwerken. Ik heb onze wens bij een makelaar neergelegd, maar ben huiverig om me in de schulden te steken. Wie weet, kunnen we met crowdfunding een eind komen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Krone 1302-12T getrokken schudder
2006, P.O.A.
-
Valtra T 144 active met voorlader
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson TD 868-DN
2019, € 10.500
-
Kuhn Schudder GF10803T (RL) #26611
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %