Innovatieve melkveehouder wil extra fosfaatrechten
Melkveehouders van Innovatief Uit de Knel overhandigden dinsdag een petitie aan de Vaste Kamercommissie Landbouw van de Tweede Kamer. Zij pleiten voor extra fosfaatrechten voor innovatieve bedrijven, zonder dat andere ondernemers hiervoor rechten moeten inleveren.
Deze ondernemers hadden hun stal pas af of waren nog aan het bouwen toen op 2 juli 2015 werd het stelsel van fosfaatrechten werd afgekondigd. Hierdoor hadden ze op deze referentiedatum een onderbezette stal of hadden ze deze datum het aantal koeien van de oude stal. Dit leidt eveneens tot een onderbezetting in de nieuwe.
Volgens Innovatief Uit de Knel wordt met de wet van de fosfaatrechten voorbij gegaan aan bedrijven die flink hebben geïnvesteerd in een duurzame toekomst en reeds jaren terug onomkeerbare verplichtingen zijn aangegaan. De wet voorziet niet in een adequate knelgevallenregeling voor deze pakweg 700 bedrijven.
Zeven aanbevelingen
De ondernemers presenteerden gisteren zeven aanbevelingen. Zo pleiten ze voor correctie op het fosfaatplafond vanuit Brussel voor de geëxporteerde fosfaat naar fosfaatarme gebieden. Deze extra fosfaatrechten kunnen ten goede komen voor de knelgevallen.
Verder zien ze graag een eenmalige mogelijkheid om varkensfosfaat om te wisselen naar melkveefosfaat en zou interne saldering, binnen het bedrijf de varkenstapel salderen en de melkveetak te optimaliseren.
Knelgevallen
Daarnaast willen ze een regeling voor bedrijven met een nieuwe stal in aanbouw op 2 juli 2015, ook voor ondernemers die op dat moment nog geen melk leverden en willen ze dat de afroming bij de verkoop van fosfaatrechten wordt ingezet voor knelgevallen.
Ook moet het volgens de ondernemers mogelijk zijn om fosfaatrechten te leasen. Dit kan kan uitkomst bieden voor knelgevallen. Daarbij willen ze een alternatieve afromingsregeling voor leaserechten, omdat die niet beschikbaar komen wanneer ze jaarlijks tien procent worden afgeroomd.
Struikelen
Tot slot zien ze graag maatwerk met betrekking tot de heffingen in het kader van de Regeling Fosfaatreductie 2017. Als gevolg van hun liquiditeitstekort zouden knelgevallen over deze heffing kunnen struikelen, voordat wordt gekeken naar een structurele oplossing.
Woordvoerder Henk Antonissen benadrukt dat een knelgevallenregeling niet te koste mag gaan van andere ondernemers. 'Essentieel is dat bij alle zeven oplossingsrichtingen collega-melkveehouders niet worden aangesproken op een extra korting om de knelgevallen te voorzien.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48481
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (HA) #60810
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6170M AQ FH
2016, € 78.500
-
Valtra Q305 trekker
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %