Verbinden van diverse bedrijfstypen is onze kracht
De kracht van de Nederlandse melkveehouderij is juist het verbinden van diversiteit, stelt Jeroen Nolles naar aanleiding van het werkbezoek van de SGP met LTO aan Israël.
De insteek van de SGP om 'dicht bij de Nederlandse boer te staan' is positief. Toch vind ik dat de conclusie van het bezoek niet meer aansluit bij de Nederlandse melkveehouderij in 2017. Een belangrijk verschil tussen de melkveehouderij in Nederland en Israël is de diversiteit in bedrijfsstijlen. Nederland kent veel diversiteit, onder andere verklaard door grondsoort, regio en 'type ondernemer' en juist daar ligt onze kracht.
Israël kent juist veel focus op één bedrijfsstijl en die is zeer goed geoptimaliseerd, daar ligt haar kracht. Voor Nederland is het echt nodig dat we onze melkveehouderij benaderen vanuit het 'verbinden van diversiteit'. En het type bedrijfsstijl van Israël wijkt daar redelijk sterk vanaf. Bovendien staat deze bedrijfsstijl voor een deel van onze bedrijven in Nederland.
Compliment
Juist naar aanleiding van het bezoek had ik een groot compliment verwacht aan Nederlandse melkveehouders. Je ziet in Nederland ten opzichte van Israël een grotere variatie in melkproductie per koe. Sommige bedrijven komen qua melkproductie overeen met die van Israël, bij andere bedrijven ligt de melkproductie lager. Dit komt omdat sommige Nederlandse ondernemers bewust kiezen voor een andere kostprijsstrategie die bij hen of hun grondgebonden bedrijfsopzet past.
Denk aan de diversiteit in opzet en uitvoering van onze sterke familiebedrijven. Of de verbinding met de regio en maatschappij, beweiding en het inpassen van natuurbeheer. Plus een lagere druk per bedrijf op de grondstoffen die we van de wereldmarkt halen of aantal hectaren per bedrijf die we moeten beregenen.
Het verbinden van de grote diversiteit van Nederlandse melkveebedrijven, vanuit overheid en belangenbehartiging, maakt dat wij ook een grotere diversiteit aan markten kunnen bedienen en er meer mogelijkheden zijn tot ontwikkeling en innovatie, waar we deels de wereldmarkt mee op kunnen.
Ondernemerschap
Vanuit mijn eigen rol in het onderwijs zie ik dat we juist toegaan naar een benadering van ondernemerschap die de grote diversiteit waardeert en studenten daarin uitdaagt, in het specifieke vakmanschap en ondernemerschap.
Het is juist aan de ondernemer om te bepalen wat voor hem of haar de beste strategie is. Door bewust te kiezen voor een strategie waar de ondernemer goed bij past, ga je voor een toekomst op maat. Diversiteit is onze kracht en het verbinden van de diversiteit in onderwijsprogramma's is onze strategie.
Samen sterk
Voor de toekomstgerichte Nederlandse melkveehouders vind ik dat dé opgave voor overheid en LTO is om deze diversiteit in bedrijfsstijlen, en hiermee ondernemers, nog beter te verbinden om gezamenlijk sterk te staan in de regio, in Nederland en in de wereld. Die kracht zie je iedere keer weer, wanneer je in een land komt waar de veehouderij 'minder divers' is.
Jeroen Nolles
teamleider Aeres Hogeschool Dronten
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas cirkelschudder Volto 870T
Gebruikt, P.O.A.
-
Krone KW7.70 schudder
2004, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 27.500
-
Kubota M5091 DTHQ
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %