Nieuwe GMO-regels stuk strenger
De regels ten aanzien van de uitvoering van gemeenschappelijke marktordening groenten en fruit (GMO) zijn ingrijpend gewijzigd en aangescherpt. 'Duidelijkheid is goed, maar de mogelijkheden voor afzetorganisaties worden behoorlijk minder', aldus Dutch Produce Association (DPA).
De nieuwe Europese regels voor GMO zijn grotendeels door het ministerie van Economische Zaken overgenomen. Daarmee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid rond de subsidieregeling
.
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit 2017 dinsdag in de Staatscourant gepubliceerd. Vanwege het grote aantal wijzigingen is gekozen voor een geheel nieuwe regeling.
Lobby
'We hebben al jaren gelobbyd voor minder administratieve ballast, zoals bij het aantonen van de verhouding tussen moeder- en dochterbedrijf. Dat is verlicht en daar zijn we blij mee', reageert Wim Rodenburg van DPA.
Zijn organisatie is blij met de duidelijkheid die de nieuwe regeling op diverse punten brengt over de randvoorwaarden. 'Dat helpt telersverenigingen bij het maken van nieuwe investeringsplannen voor 2018. Ga je iets wel of niet doen, dat valt nu te besluiten.' Sommige coöperaties gaan het laatste jaar van de oude regeling in.
'In september, als de aanvraagtermijn is verstreken, wordt duidelijk hoeveel producentenorganisaties nog meedoen met GMO. Dat kan weleens een somber beeld zijn. De vernieuwingseis ligt hoog. Marktonderzoek in een land waar je al zit, mag bijvoorbeeld niet meer', aldus Rodenburg.
Kopschuw
Afgelopen jaren zijn veel producentenorganisaties kopschuw geworden voor GMO, door onduidelijke regels en doordat sommige partijen achteraf veel geld terug moesten betalen, omdat de subsidie ten onrechte was verstrekt. Afzetorganisatie The Greenery had vanwege die onzekerheid in 2017 een pauzejaar ingelast en overweegt nu weer een GMO-aanvraag.
Een van de wijzigingen bepaalt dat er geen sprake is van uitbesteding als een activiteit van de producentenorganisatie wordt verricht door een unie van producentenorganisaties of een coöperatie waarvan de leden zelf coöperaties zijn, of door een dochteronderneming.
Gevolgen
De gevolgen van verkoop of verlies van een met GMO-steun betaalde investering zijn ook verduidelijkt. Net als de gevolgen van tussentijdse stopzetting van het operationeel programma of beëindiging van erkenning.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Krone 1302-12T getrokken schudder
2006, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 305 3-puntsmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
Claas Arion 470 Cis
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %