Met nieuwe stal klaar voor onzekere toekomst

Met een nieuwe stal is familie Peelen uit Meerlo volledig gespecialiseerd in de productie van scharreleieren. Met fijnstofreductie en 1600 zonnepanelen investeren ze direct in milieumaatregelen. Volgende week vrijdag is de officiële opening.

Met+nieuwe+stal+klaar+voor+onzekere+toekomst
© Michiel Elands


De boerderij is in 1962 opgestart door Marco's ouders Lambert en Anny. Het was een gemengd bedrijf met varkens, koeien en rondscharrelende kippen. In de jaren zeventig groeide en specialiseerde het bedrijf met pluimvee in kooisystemen. Sinds 2001 staan Marco en zijn vrouw Chantal aan het roer.
In 2012 is de pluimveehouderij op de schop gegaan; alle kooisystemen voor de hennen zijn vervangen door scharrelsystemen. In 2016 is de voormalige opfokstal gesloopt en op deze plek is nu een nieuwe volièrestal gebouwd. In totaal telt het bedrijf straks 195.000 scharrelkippen.

Met de omschakeling naar scharrel heeft de familie Peelen al jaren terug ingespeeld op de huidige tijdgeest, met meer aandacht voor dierenwelzijn. 'In 1998 hebben we nog een stal met kooisystemen gebouwd, deze stal hebben we al in 2012 moeten afbreken, dat was zonde geld. Met de overstap naar scharrel hebben we een goede keuze gemaakt', vindt Marco.

RED-L

In het nieuwe onderkomen laat Marco de zogenoemde RED-L huisvesting zien. De vier letters staan voor Rusten, Eten, Drinken en eieren Leggen. De dieren nemen in de stal een dagritme aan: ze beginnen op de eerste verdieping met eten en het leggen van een ei en in de middag gaan ze scharrelen en de vleugels uitslaan op de met strooisel bedekte vloer.

Omdat maar aan één zijde van de stal de buitenlucht naar binnen kan, wordt deze via een verlaagd plafond de stal in geleid. Op deze zolder staat ook de warmtewisselaar, die de verse buitenlucht direct kan verwarmen met warme stallucht. Een waslijst aan leveranciers heeft voor de bouw getekend, waaronder Hoex Bouw en de Vencomatic Group. Arvalis in Roermond heeft de bouwtekeningen verzorgd.

Kostprijs

De ondernemer kiest welbewust voor productie op kostprijs. 'Het hoge segment zoals het biologische ei kent tal van nadelen, zoals de afgelopen uitbraak van de vogelgriep duidelijk heeft laten zien. Daarnaast verlies je veel geld als deze biologische eieren als industrie-ei de markt op komen. Voor ons levert van het jongste tot het oudste ei nog voldoende op in een normale markt. De meeste van onze scharreleieren liggen gewoon in Duitsland in de supermarkt.'

De toekomst van de pluimveehouderij blijft onzeker, beseft Marco. 'Voor de komende jaren hebben we een mooi bedrijf staan, maar het is een illusie om te denken dat je jarenlang door kunt zonder te veranderen.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
  • Donderdag
    10° / 5°
    75 %
Meer weer