Natuur is hoogste therapievorm op zorgboerderij

Van dagbesteding en naschoolse opvang voor kinderen tot coaching en training voor volwassenen. D'n Hoef in Lierop is van alle markten thuis. Paarden vormen het hart van het bedrijf.

Natuur+is+hoogste+therapievorm+op+zorgboerderij
© Michiel Elands

De veertienjarige Sam spreekt honderduit. Hij is een boek aan het schrijven, een YouTube-kanaal aan het opstarten en heeft 'een eigen kunstmuur gecreëerd'. Alsof hij het nog niet druk genoeg heeft, richt Sam elke twee weken 'zijn kamer' op D'n Hoef in Lierop opnieuw in. Hij komt van maandag tot en met vrijdag. 'En op zaterdag heb ik voltige. Zeg maar kunstjes doen op de rug van het paard.'

'O ja, voltige bieden we ook aan', reageert eigenaar Ruud Welten, nadat hij als hoofd facilitaire dienst al een ruim zorgaanbod heeft opgesomd: begeleiding thuis, naschoolse opvang, time-out, coaching en training voor het bedrijfsleven en equitherapie. Dat laatste is een lichaamsgerichte therapie waarbij kinderen en volwassenen in nauw contact met een paard hun angsten overwinnen en sociale vaardigheden oefenen.

Jarenlang

Het woonhuis van Welten en zijn vrouw Hansje heeft jarenlang dienst gedaan als zorglocatie. 'We hebben volop vergaderingen in de huiskamer gehad en kinderen hebben hun huiswerk zelfs in de hal gemaakt', laat hij tijdens een rondleiding zien. Sinds 2015 heeft het echtpaar het aangrenzende woonhuis erbij gekocht. Welten heeft zijn twee dierenspeciaalzaken van de hand gedaan.

We sluiten aan bij de natuurlijke behoeften van de kinderen en bij wat de natuur te bieden heeft

Hansje Welten, oprichter zorgboerderij D'n Hoef in Lierop

Voormalige slaapkamers zijn nu lokalen, het binnenzwembad is theaterzaal, er is een muziekatelier en in een schuur is een zorgboerderijwinkel, waar eigengemaakte producten aan de man worden gebracht. Activiteiten komen en gaan. 'Een vraag komt vanzelf en daar spelen we op in', zegt Welten. 'We zijn nu vogels aan het tellen, maar of cliënten en medewerkers dat oppikken, moet nog blijken.'

Equitherapie

Hansje Welten is vijftien jaar geleden vanuit het speciaal onderwijs in Lierop gestart met equitherapie aan huis. De vijf paarden en twee pony's leven bewust in een groep om hun natuurlijk gedrag als vlucht- en kuddedier te behouden.

Aan equitherapie kleeft een zweverig imago, omdat de suggestie wordt gewekt dat paarden allerlei menselijke gevoelens doorgeven. Het kan de gediplomeerd therapeute irriteren: 'Paarden geven duidelijk aan of ze zich veilig voelen of weg willen. Daar maak je in de therapie gebruik van. Het gedrag van het paard is als spiegel voor de cliënt, maar het paard is gewoon paard.'

Gedragsverandering

Op dezelfde manier willen ze bij D'n Hoef naar kinderen kijken. 'We spreken over sociaal-emotionele problemen en ontwikkelingsstoornissen, maar in principe is het kind gewoon kind en heeft het een zorgvraag', vindt Hansje Welten. 'We zetten vervolgens de natuur in om een gedragsverandering op gang te brengen.'

ADHD, hoogsensitiviteit en overprikkeldheid zijn labels die ze bij D'n Hoef niet voor zoete koek slikken. 'Prikkels genoeg op een zorgboerderij', benadrukt de boerin. 'Regen, wind, harde geluiden, onrustige dieren. Waar volgens mij veel kinderen last van hebben, is een kunstmatige levensstijl. Wij proberen hun hier een structuur mee te geven, zodat ze in de huidige maatschappij hun plek kunnen vinden.'

Natuurlijk leren

Sinds de gemeente de jeugdzorg onder haar vleugels heeft, groeit het aantal cliënten bij D'n Hoef. 'Wij waren meteen een serieuze zorgaanbieder door onze duidelijke intake en heldere administratie', concludeert Ruud Welten.

'Daarnaast slaan onze therapieën aan en krijgen we via via veel aanmeldingen.' Op dit moment telt de zorgboerderij 125 cliënten en een team van twaalf vaste medewerkers, aangevuld met vrijwilligers en stagiairs.

Dieren verzorgen

Op het middenterrein hebben de paarden hun eigen bosje, naast de rijbak. Verderop staan de geiten, konijnen en kippen. 'Ons motto is 'natuurlijk leren' en daar hoort het verzorgen van de dieren bij', legt de ondernemer uit.

Hansje Welten: 'We sluiten aan bij de natuurlijke behoeften van de kinderen en bij wat de natuur te bieden heeft.' Een voorbeeld is dat de kinderen als rekenles de kleine dieren wegen of 'boompje klimmen in plaats van met plastic speelgoed spelen'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    5° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer