Maargies Kooklokaal verbindt buurt

Zorgboerderij Maargies Hoeve breidde onlangs haar horecatak uit. Ze bouwde de voormalige basisschool in het Overijsselse Kallenkote om tot buurtrestaurant.

Maargies+Kooklokaal+verbindt+buurt
© Persbureau Noordoost

Alleen al in Overijssel hebben meer dan veertig zorgboeren na de overheveling van de zorg van het rijk naar de gemeenten in 2015 hun zorgboerderijen verbreed of vergroot, stelt voorzitter Annemie Lepelaars van Vereniging Overijsselse Zorgboeren.

Het Maargies Kooklokaal loopt boven verwachting, zegt Lu Nijk die samen met zijn drie kinderen en ex-vrouw in de vof van de zorgboerderij en melkveehouderij zit.

Kansen

De basisschool in het dorp sloot drie jaar geleden haar deuren vanwege het dalende leerlingenaantal. Nijk zag vrijwel meteen kansen in het gebouw, dat tussen het jongveebedrijf met 150 stuks jongvee en de melkveehouderij met driehonderd koeien en zorgboerderij ligt.

Veel zorgboeren doen er iets bij, anders redden ze het niet

Annemie Lepelaars, voorzitter Vereniging Overijsselse Zorgboeren

Naast dagbesteding kunnen maximaal dertig mensen op woensdag- en vrijdagavond aanschuiven voor een warme maaltijd van 8,50 euro per persoon. 'Het kooklokaal is een eetgelegenheid van en voor mensen met een beperking en voor iedereen die het gezellig vindt een hapje mee te eten', aldus Nijk. Steeds meer organisaties en particulieren huren de ruimte voor feesten.

Theeschenkerij

De uitbreiding is het gevolg van de succesvolle theeschenkerij die een belangrijke poot vormt onder de zorgboerderij, geeft Nijk aan. 'Een supermooie activiteit om deelnemers in het sociale leven te houden', stelt de zorgboer. Regelmatig bedienen zij niet alleen dagjesmensen, maar ook veeartsen en vertegenwoordigers . 'De horecatak zorgt als volwaardige dagbesteding ook voor een stukje begrip bij deze erfbetreders.'

Nijk begon in 2002 als een van de eersten met een zorgboerderij in Overijssel met de opvang van een autistische jongen. Inmiddels vangt Maargies Hoeve wekelijks meer dan honderd mensen op. Hoewel er een wachtlijst is en Maargies Hoeve met het kooklokaal iets is gegroeid, wil Nijk niet verder uitbreiden. 'Het moet kleinschalig blijven, zodat je met iedere deelnemer afzonderlijk persoonlijk contact kunt onderhouden.'

Geen beeld

Met de horecatak blijft de Maargies Hoeve zichtbaar voor gemeenten. Dat is nodig, want veel consulenten hebben geen goed beeld van een zorgboerderij, stelt Nijks dochter Lotte Vaartjes, die de administratie van het bedrijf verzorgt.

'Zij denken soms dat een boer geen kwalitatieve zorg kan bieden en willen geen zware zorg toekennen. Je moet hen dan confronteren met de werkelijkheid, dat een deelnemer dan op de stoep kan komen te staan.' Maar er zijn ook voordelen, merkt het tweetal. 'Mensen met dementie kunnen nu soms binnen twee weken worden geplaatst door de korte lijnen.'

Bezuinigingen

Volgens Lepelaars doen steeds meer zorgboeren iets om hun inkomen te vergroten. 'Ze zoeken een manier om zichzelf goed te houden in de markt. Door de bezuinigingen in de zorg redden ze het anders niet.' Dat sommige boeren uitbreiden in aantal deelnemers vindt ze jammer. 'De kracht van de zorgboeren is toch de kleinschaligheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    5° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer