Invulling nieuwe natuur flexibel

LTO Noord wil dat de laatste 1.000 hectares die zijn overeengekomen voor de aanleg van nieuwe natuur in Drenthe zo flexibel mogelijk worden ingevuld.

Invulling+nieuwe+natuur+flexibel
© Nieuwe Oogst

In de afgelopen decennia is 14.500 hectare aan het Drentse Natuurnetwerk (de voormalige EHS) toegevoegd. Volgens de in 2011 in het Drents Groenmanifest gemaakte afspraken moet vanaf 2018 nog maximaal 1000 hectare worden begrensd. Dat gebeurt in een overleg tussen Drents Particulier Grondbezit, natuurterreinbeheerders, Drentse natuur en milieufederatie, de vier waterschappen en LTO Noord.

In het overleg konden alle partijen hun wensen inbrengen. Dat leverde veel meer nieuwe natuur op dan er in de overeengekomen 1000 hectare kunnen. Om het toch te laten passen is afgesproken dat in de zoektocht naar geschikte locaties robuuste natuur en landbouw het uitgangspunt zijn.

Draagvlak

Ook wordt gekeken naar haalbaarheid en draagvlak. Dit moet er voor zorgen dat de hectares nieuwe natuur zo min mogelijk inbreuk plegen op het landbouwbelang. Uit de 'restpot' van 1.000 hectare komt niet alleen nieuwe natuur, maar wordt ook gewerk aan verbetering van de landbouwstructuur.

In diverse delen van Drenthe, zoals de Drentsche Aa, Oude Diep en Hunzedal wordt door bestuurcommissies gewerkt aan invullen van het Natuurnetwerk via het programma Natuurlijk Platteland van provincie Drenthe.

LTO Noord pleit er voor om de duizend nog resterende hectares niet allemaal zo snel mogelijk vast te leggen, maar rekening te houden met die gebiedsprocessen. 'We hebben nog tot 2027. Je moet niet alle wensen als één geheel en in beton willen wegzetten. Het is gemakkelijker ze werkende weg in het gebiedsproces in te brengen', stelt beleidsadviseur Roel Visser van LTO Noord.

Opdrachten

Volgens LTO Noord moeten gebiedsprocessen niet worden gefrustreerd met gedetailleerde 'opdrachten' van buitenaf. 'Het is dan slimmer om hectares in te brengen die in het gebied ook knelpunten kunnen oplossen. Die 'vrije hectares' vormen dan de smeerolie in het gebiedsproces. Het verkleint de kans op weerstand, zodat ook natuurontwikkeling van de grond komt', zegt Visser.

Praktisch komt het er voor LTO Noord op neer dat de 1000 hectares die nu nog moet worden begrensd niet centraal in een nieuw kaartbeeld worden gezet, maar de gebiedscommissies te vragen hoeveel hectares hun gebieden kunnen opnemen. Visser: 'Die vrije hectares kunnen het proces zo van een bedreiging omzetten in een kans.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    6° / 6°
    90 %
  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 4°
    20 %
Meer weer