CDA bij boeren weer de grootste partij
Boeren en tuinders stemmen massaal op slechts vijf van de vele partijen die meedoen aan de verkiezingen. CDA, VVD, SGP, PVV en ChristenUnie zijn populair, andere partijen spelen een marginale rol.
Volgende week lijkt het CDA de VVD af te lossen als partij met de grootste agrarische achterban. De tijd dat het CDA 60 tot 70 procent van de agrarische stemmen binnenhaalde, lijkt definitief voorbij.
Vier jaar oppositie tegen het VVD-PvdA-kabinet heeft de populariteit goed gedaan, maar boeren en tuinders keren niet massaal terug naar het CDA. In de intensieve veehouderij doet zich zelfs helemaal geen groei voor, blijkt uit het verkiezingsonderzoek van Nieuwe Oogst en AgriDirect.
De partij is het sterkst in West-Nederland. Daar is ruim 48 procent van de ondervraagde boeren en tuinders van plan CDA te gaan stemmen. De minste bijval is er in het Zuiden. De vanouds zeer sterke positie van het CDA keert daar niet terug. Van de ondervraagde boeren en tuinders in deze regio geeft 36 procent aan voor de christendemocraten te zullen kiezen.
De PVV haalt de komende verkiezingen vooral stemmen weg bij de VVD
Intensieve veehouderij
Dat sluit aan bij de uitkomst dat het CDA in de intensieve veehouderij geen nieuwe stemmers verwerft. Zowel in 2012 als dit jaar stemt 45 procent van de varkens- en pluimveehouders op het CDA. De extra stemmen komen met name uit de akkerbouw, van mensen die de vorige keer VVD stemden.
De SGP had in de agrarische sector lang een stabiele aanhang, ruim onder de 10 procent. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen steeg dat tot 11 procent en nu lijkt deze partij ruim 17 procent van de agrarische stemmen binnen te halen.
Weinig akkerbouwers
De aanhang van de SGP is gelijkmatig verdeeld over het land. Het zijn vooral rundveehouders, intensieve veehouders en tuinders die dit keer SGP gaan stemmen. De aanhang in deze sectoren is rond de 20 procent. Akkerbouwers blijven daar met 13 procent flink bij achter.
Vergeleken met de vorige verkiezingen boekt de SGP de meeste winst (plus 9 procent) in tuinbouw en intensieve veehouderij. Ook de stijging van de aanhang in de rundveehouderij is relatief groot (plus 5 procent). De 'nieuwe' SGP-kiezer stemde bij de vorige verkiezingen met name VVD of CDA.
PVV
De PVV haalt de komende verkiezingen vooral stemmen weg bij de VVD. Die partij levert ongeveer twee derde van het nieuwe kiezerspotentieel. Verder gaat het met name om voormalige CDA-stemmers. Vanuit de SGP is er weinig grensverkeer.
In de intensieve veehouderij is de PVV-aanhang het kleinst. Van de ondervraagden zegt 4 procent op de partij van Geert Wilders te gaan stemmen. In de andere sectoren is dat ruim twee keer zoveel.
De PVV staat in Zuid-Nederland het sterkst met 14 procent van de agrarische stemmen. In West-Nederland neemt maar 4,4 procent van de boeren en tuinders zich voor op deze partij te stemmen.
Teruggang VVD
De teruggang van de VVD is vooral toe te schrijven aan de mindere populariteit bij de tuinders. Het aantal VVD-stemmers loopt in deze sector terug van 38 naar 20 procent. De aanhang in de intensieve veehouderij en in de akkerbouw daalt met 14 tot 15 procent.
De partij weet haar kiezers in de rundveehouderij relatief nog het best vast te houden met een teruggang van 37 naar 25 procent. In het Noorden heeft de VVD deze verkiezingen nog een aanhang van ruim 20 procent. In de andere regio's is dat meer, met 27 procent in Oost-Nederland als hoogste score.
Landbouwparagrafen
Het onderzoek maakt duidelijk dat de landbouwparagrafen van de verkiezingprogramma's bij veel boeren en tuinders niet de doorslag geven in het stemhokje. Bijna 17 procent van alle ondervraagden geeft aan dat die landbouwparagraaf de belangrijkste factor is.
De uitkomsten per partij zijn heel verschillend. Van de VVD-stemmers laat 2 procent zich leiden door de landbouwvoornemens, voor bijna de helft geeft hun liberale overtuiging de doorslag.
Bij het CDA staat voor 24 procent van de aanhang het landbouwprogramma bovenaan. Een grotere groep (37 procent) baseert zijn keuze op de landbouwwoordvoerder in de Kamer, in dit geval Jaco Geurts.
Bij de ChristenUnie-stemmers geeft de landbouwparagraaf voor 4 procent de doorslag en de christelijke levensovertuiging voor 76 procent. Deze partij heeft een relatief trouwe achterban. Uitwisseling van kiezers is er met name met het CDA.
• Klik voor stemoverzicht op bijgesloten pdf
• Meer verkiezingsnieuws de komende week op NieuweOogst.nu. Op 6 en op 10 maart bevat NieuweOogst.tv een interview met respectievelijk Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD). Op 7 maart zendt NieuweOogst.nu vanaf 16.30 uur uur live het Nationale Verkiezingsdebat over de het Landelijk Gebied uit.
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (RL) #28993
Gebruikt, € 2.999
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
John Deere Tractor 5067E (BV) #159234
Gebruikt, P.O.A.
-
Farmtrac Tractor, compact Overig (HG) #39432
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %