'Vleessector moet de weerstand overwinnen'

Wil de Nederlandse vleessector ook na 2025 nog floreren, dan moeten integriteit en duurzaamheid de hoogste prioriteit krijgen. Het vermarkten van duurzame en diervriendelijke concepten wordt daarbij een grote uitdaging.

%27Vleessector+moet+de+weerstand+overwinnen%27
© COV

'De vleesproductie verbruikt wereldwijd 70 procent van het zoete water en 30 procent van de energie en stoot 20 procent van alle broeikasgassen uit. De vraag is niet of dit op je afkomt, maar wanneer.'

Met deze waarschuwing kwam Kees de Gooijer, 'chief inspiration officer' bij TKI Agri & Food voor de verduurzaming van de voedselketen. 'Wanneer is de vleessector aan de beurt om dat terug te dringen? De auto-industrie en de luchtvaart zijn er al mee bezig.'

De Gooijer hield zijn betoog bij de presentatie van het rapport '2025: De Nederlandse vleessector in balans', waarin de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) een toekomstvisie neerzet.

Moeilijke opgave

Volgens Henny Swinkels, directeur van de VanDrie Group, staan de veehouderij en verwerkende industrie voor de moeilijke opgave om de inspanningen voor duurzaamheid goed voor de bühne te krijgen. Het beeld dat consumenten hebben van de sector wordt volgens hem nog steeds negatief beïnvloed.

Hij wees daarbij op het tv-programma Rambam, dat onlangs als nieuws bracht dat destructiebedrijf Rendac de kadavers van kalfjes verwerkt tot groene stroom. 'De maatschappij staat nog te ver af van de agrarische sector. De belangrijkste uitdaging wordt de maatschappelijke acceptatie voor de wijze waarop de sector opereert en produceert.'

In het rapport krijgt innovatie een belangrijke rol toebedeeld. De VanDrie Group zet daarbij in op het kraken van mest en werkt daarvoor samen met Wageningen UR. 'Het is zonde dat we mest zien als afval. Bijna niemand weet het, maar in parfum zitten dezelfde bestanddelen', zei Swinkels.

Schaalvergroting

In de maatschappij groeit de weerstand tegen de schaalvergroting in de veehouderij. Maar volgens het consultancybureau Roland Berger, dat voor het rapport de Nederlandse vleessector doorlichtte, is schaalvergroting een belangrijke voorwaarde. 'Het is essentieel voor de vierkantsverwaarding, en dat is nodig voor een duurzame sector', zei consultant Alexander Belderok.

Met de uitgangspunten in het rapport kan de vleessector de discussie aanjagen voor een bredere maatschappelijke acceptatie. 'Waarom investeert de overheid zoveel in windmolenparken en krijgt deze voor de economie zo belangrijke sector geen ondersteuning voor mestvergisting?'

Om de vierkantsverwaarding te verbeteren moeten ook op de buitenlandse markten een meerprijs worden gerealiseerd voor vlees uit welzijnsconcepten, zei COV-voorzitter Jos Goebbels. 'Wij gaan dan ook dierenwelzijn meer promoten in de export, onder meer in China. Ook daar wordt de bevolking in de steden steeds ontvankelijker voor dergelijke producten.'

Expertise van anderen

Leon Mol, senior manager productintegriteit bij Ahold, drukte de sector op het hart om vooral zelf met nieuwe concepten en producten te komen. 'Wees actief en niet reactief, want dan is het kwaad al geschied. Hol dus niet achter de markt aan. De kennis over de veehouderij zit bij de vleesproducenten zelf.'

AholdDelhaize heeft een te groot assortiment om expert te zijn in de keten. 'Wij leunen bij het in de markt zetten van innovaties op de expertise van de andere schakels.'

CDA-Kamerlid Jaco Geurt nam het COV-rapport als eerste in ontvangst. Zijn partij pleit voor de rehabilitatie van de ministerpost voor Landbouw. 'Dit rapport levert daar ook weer het bewijs voor, want er moet nog veel gebeuren. Een minister kan helpen de ambities van de sector vorm te geven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer